Elefántcsontpart ügyesen helyezkedik a pénzpiacon

A korábbi bizalmatlanság vélhetően elmúlt, Elefántcsontpart ismét kilép a pénzpiacra és befektetőket keres a 10 éves futamidejű euró-kötvényeire.

A hét közepén várható, hogy Elefántcsontpart Londonban euró-kötvénnyel lép a piacra. A befektetőnek lényeges információ – ajánlotta a pénzügyi terméket Daniel Kablan Duncan miniszterelnök -, hogy a kibocsájtó afrikai ország a világ legnagyobb kakaótermelője. Ezáltal a kockázat is kisebbnek tekinthető számos más afrikai befektetési lehetőséggel szemben. Az elefántcsontparti euró-kötvényt voltaképpen visszatérésként jegyzi a pénzpiac, mivel évekkel korábban már hasonló módon keresett forrást az ország, de a visszafizetési problémák miatt sokáig bizalmatlanok voltak a befektetők.

Most azonban jó a fogadtatás: a 750 millió dollár értékű, 10 éves jegyzésű papírok iránti a kereslet lényegesen nagyobb a kínálatnál. A Bloomberg utal rá, a kontinens több országában élnek hasonló lehetőséggel, bár a tavalyi kötvények mennyiségét – 16 milliárd dollárt – vélhetően most nem érik el.  A múlt évben Ghána, Zambia, Etiópia és Kenya járt az élen abban, hogy igyekeztek kihasználni az alacsony hitelfelvételi költségeket, a forrásokat pedig infrastruktúra finanszírozásához vették igénybe.

(Fotó:Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez