A LATIMO az Ecuadori Üzleti Fórum partnere

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Latin-Amerikai Szakmai Osztálya és a VOSZ nemzetközi részlege mellett a LATIMO is házigazdája volt a Budapesten február 10-én megrendezett Ecuadori Üzleti Fórumnak. Jaime Augusto Barberis Martinez, a dél-amerikai ország budapesti nagykövete üdvözlő beszédében külön kitért ara a pozitív szerepre, amelyet a civil szervezet Magyarország és a latin-amerikai országok közötti közeledés terén betölt. A LATIMO-t az eseményen Tóth Tamás főtitkár képviselte.

Az Ecuadori Üzleti Fórumon a dél-amerikai ország kereskedelem- és befektetés-ösztönző szervezete, a Pro Ecuador munkatársai adtak tájékoztatást a hazájuk által kínált gazdasági és turisztikai lehetőségekről.

Santiago Yanez és Juan Francisco Navas előadásaiból kiderült, hogy a terület és népességszám vonatkozásában Magyarországhoz mérhető ország kitűnő minőségű exporttermékei között elsősorban mezőgazdasági termékek szerepelnek. Így a világ legjobbjának tartott ecuadori banán részesedése a világkereskedelemben 22%  – ezzel az ország az első helyen áll – míg a szintén világszínvonalú rák esetében ez 8% és a harmadik hely, a virágok tekintetében pedig 9% és szintén a harmadik hely.

Mivel a várakozások szerint rövid időn belül ratifikálják az EU és Ecuador közötti szabadkereskedelmi megállapodást, jó lehetőség van arra, hogy ezek a termékek a magyar piacra is nagyobb volumenben és a közvetítő kereskedelmet kiiktatva érkezzenek. Ugyanez igaz persze a kiváló minőségű tőkehalra, vagy a világ legízesebbjének mondott minőségi kakaóra is.

Ecuador1

Ecuador természeti szépségei a turizmus területén is párját ritkító látnivalókat kínálnak, a dél-amerikai országba utazó turista egyaránt megismerkedhet a trópusi dzsungellel, az Andok havas csúcsaival vagy éppen Galapagos egyedülálló élővilágával. Nem véletlen, hogy Ecuador turisztikai szlogenje az “All you need is Ecuador” lett.

Az ecuadori vendégek arra is kitértek, hogy az ország politikai stabilitása, befektető-barát gazdasági politikája, alacsony inflációja, szerény nyereségadója és a latin-amerikai átlagot meghaladó fejlődése a külföldi tőkebefektetők számára is vonzóvá teszik az országot. Az Ecuador területén történő mozgást pedig a jó infrastruktúra mellett az is elősegíti, hogy az üzemanyag ára – irigylendően – mindössze 29 dollárcent.

A rendezvény végén a résztvevők több kérdést is intéztek a Pro Ecuador képviselőihez, majd közösen részt vettek a BKIK által kínált büféebéden, amely a konkrétabb üzleti beszélgetésekhez is jó hátteret biztosított.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez