Megvonja az Egyiptomnak nyújtott segélyt az Egyesült Államok

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője megerősítette szerda este, hogy az Egyesült Államok megvonja az Egyiptomnak nyújtott katonai és gazdasági segély egy jelentős részét mindaddig, amíg az arab ország nem tesz “hiteles” lépéseket afelé, hogy szabad és igazságos választások eredményeképpen alakuljon meg egy kormány.

 

Az Egyesült Államok egyelőre nem fog szállítani harckocsikat, harci gépeket, helikoptereket és rakétákat, és évente 260 millió dollárral kevesebbet folyósít, mint eddig, mert Washingtonnak nem tetszik, hogy a hadsereg megbuktatta az ország demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Murszit.

 

Meg nem nevezett tisztségviselők szerint Washington továbbra is támogatja viszont Egyiptomot a terrorizmus elleni küzdelemben és a Sínai-félsziget biztonságának fenntartásában. Nem állnak le azok a segélyek sem, amelyeket az egyiptomi lakosságnak folyósít Washington az oktatás, az egészségügy és a magánszektor gyarapítása területén.

 

Jon Alterman, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának közel-keleti programigazgatója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: kétli, hogy Washington a szankcióval kényszeríteni tudná Kairót, és nem lehet tudni, hogy az intézkedés milyen hatást vált ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez