Megálltak néhány szóra: akcióban a helyesírás-kommandó

Graffitik szépen, helyesen írásjelezve, nagybetűk és ékezetek a helyükön – Quitóban egy különös csoport olyannyira szívügyének tekinti a spanyol nyelv helyesírását, hogy piros festékkel akkurátusan kijavítgatja a firkászok által a falakra fújt, gyakran ordító elírásokat tartalmazó graffitikat.

 

Arról, hogy vajon ki vagy kik állnak a helyesírás kommandó mögött még a quitói falfirkászok egyesülete sem tudott közelebbit elárulni. Annyit lehet tudni, hogy a csoport neve “Acción Ortográfica Quito” – azaz “Quito Helyesírás Akció”.

Egyesek szerint a köztéri firkák javítása mögött egy lazán szerveződő csoport áll, mások szerint pedig az irományok önkritikus szerzője felelős a jelenségért, aki rögtön és még helyben javítja az elírt mondatokat.

A quitói helyesíróknak immár európai követői is akadtak, nemrégiben ugyanis Spanyolországban megjelent az “Acción ortográfica de Madrid” csoport, amely a spanyol főváros utcán korrektúrázza nagy lelkesedéssel a falfirkákat. Szerintük az ötlet egyébként a Latin-Amerika-szerte hódító “Acción Poética” csoport inspirálhatta, akik falakat vagy akár az utcák aszfaltját pingálják tele versekkel, vagy egyéb szépirodalmi idézetekkel.

Azt persze minden bizonnyal egyik ilyen latin-amerikai vagy hispán, urbán-helyesíró intelektuál-gerilla sem tudja, hogy mozgalmuk ideológiai alapjait anno Grétsy László és Vágó István fektette le a nagysikerű “Álljunk meg egy szóra!” című műsorban. (Fotó: Twitter/Ivan Aluestia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez