Ucurobune: UFO-legenda a 19. századi Japánban

A fenti kép egy a sok illusztráció közül, ami az Ucurobune eseményt ábrázolja, amely a 19. század elején történt Japánban. Bár sok különböző teória van az esettel kapcsolatban, sokan úgy vélik, hogy találkoztak egy földönkívülivel.

Egy téli estén 1803-ban néhány halász egy, a vízen úszó tárgyat pillantott meg a Csendes-óceán partjainál, Ibaraki prefektúrában. A partra húzták, hogy megnézzék mi az. A tárgy kerek volt, vasból készült falai és üvegablakai voltak. A vízen talált 5-10 méteres ismeretlen tárgyat Ucurobune-nak nevezték el, ami „üreges hajót” jelent.

Miután kinyitották a „hajót”, annak belsejében egy nőt találtak. A nőt egyszerű fehér nőnek nevezték, avagy egy, a barbár nőkre használatos kifejezéssel illették. A nő állítólag olyan nyelven beszélt, amit senki nem tudott megérteni, és olyan ruhát viselt, amit a halászok korábban sohasem láttak. Ezen kívül hosszú fehér parókát viselt, és volt nála egy doboz, amibe senkinek nem volt szabad belenézni.

utsuro-bune

A kommunikációs kudarc után a helyiek úgy döntöttek, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha a nőt visszavinnék az óceánba, oda ahonnan jött. így is tették, és a nőt soha nem látták viszont. Régi korok japánjai voltak, akiknek fogalmuk sem volt, hogyan kell kezelni egy ilyen helyzetet. Arról nem is beszélve, hogy a japán kultúra számos mitológiai lénye között, melyek létezésében szentül hittek, nem volt különös ez a nő sem.

Nos, a halászok és a helyiek számára a probléma egyszer, s mindenkorra meg volt oldva. Azóta pedig sorra teszik fel a kérdéseket, hogy mi is történt pontosan? Ami a furcsa ruhák leírását, a nyelvet, a szimbólumokat illeti, sokféleképpen képzelik el a találkozást. Az illusztrációk alapján ugyan az Ucrobune olyannak látszik, mint egy UFO, de a kép a szakértők szerint nem méretarányos.

utsurofune

Japán kutatók azt mondják, valószínűleg egy hőlégballon gondolája, kosara lehetett. Akkoriban ugyanis a nyugati országokban széles körben utaztak az emberek hőlégballonnal. Az alábbi ábrán egy 1808-as hőlégballon látható.

poster

Japán akkoriban teljesen a nyugattól elzárt ország volt, így ők nem voltak tisztában a technikai fejlődéssel. Az elszigeteltségnek 1854-ben szakadt vége, amikor Matthew C. Perry sorhajókapitány vezetésével amerikai hadihajók érkeztek Japánba. A megköttetett kanagavai egyezmény értelmében az ország megnyitotta kapuit a világ előtt.

Az sem kizárt –mondják más kutatók-, hogy az Ucurobune valójában egy titkos kémléggömb volt, ami véletlenül zuhant le a Csendes-óceánba.

Az üggyel kapcsolatban tehát van pár elmélet, de még mindig sok rejtély övezi. Szájhagyomány útján sok hasonló legenda és történet keringett, miszerint később újra látták a hajót és benne az idegen nőt.

Sajnos nehéz megmondani, hogy mi lehetett valójában az Ucurobune.Talán sosem tudjuk meg.

(Fotó:Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez