Romney sztárként tért vissza


Jacquelyn Martin/AP

A 2012-es elnökválasztáson elszenvedett veresége után újra a reflektorfénybe került Mitt Romney, akinek népszerűsége soha nem látott magasságokba emelkedett a Republikánus Párton belül. A 67 éves politikus ugyanakkor mereven elzározik attól, hogy újra megmérettesse magát a 2016-os elnökválasztáson.
Több mint egy évig tartó “politikai tél” után tavaszi ébredés köszöntött Mitt Romneyra, aki a Barack Obamával szemben elszenvedett csúnya veresége után szép csendben visszatért a politikai színtérre – igaz, szigorúan a Republikánus Párton belül. A Washington Post elemzése szerint Romney mint a párt egyik sztárpolitikusa tért vissza, a rangidős államférfi szerepében, akit egymás után keresnek fel az őszi kongresszusi választásokra készülő republikánus politikusok, hogy támogassa kampányukat.
A hozzá közelálló bizalmasok elmondása szerint egyre több politikai hirdetésben fog megjelenni, valamint egymás után fog szerepelni választási gyűléseken, hogy jelenlétével segítse győzelemre a számára kedves jelölteket – írta a Post. Romney egyelőre a párton belüli előválasztásokra koncentrál, amelyeken leginkább a politikai hozzáállásához leginkább illeszkedő középutas jelölteket támogatja.
És főleg abban fog segíteni, ami a legnagyobb erőssége: a pénzgyűjtésben, hiszen már az elbukott elnökválasztási kampánya alatt is bizonyította, hogy nagy ért ahhoz, hogy pénzügyi kampánytámogatások befizetésére ösztökélje a Republikánus Párt gazdag támogatóit, akik elnöki kampányára egymilliárd dollárt dobtak össze neki.
Visszatérésének azonban nem mindenki örül. A párt keményvonalasan konzervatív szárnya aggódva figyeli a szerintük túlságosan is mérsékeltnek tartott politikus megjelenését. Romney ugyanis jóval inkább támogatja a nyugodt, pragmatikus politikusokat a nagy hangon üvöltöző Teadélutánosokkal szemben. Ennek megfelelően a főleg társadalompolitikailag konzervatív államokban nem keresik a politikusok a támogatását, mint például Dél-Karolinában, Mississippiben, vagy Ohióban. Máshol, mint Idahóban, ahol népszerűsége a republikánusok körében elérte az elképesztő 87 százalékot, ahol tárt karokkal várták, hogy segítse a republikánus jelölt kampányát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez