Obama a szír ellenzék vezetőjével tárgyalt

Az amerikai elnök tárgyalt kedden Washingtonban Ahmad el-Dzsarbával, a Szíriai Ellenzéki Koalíció elnökével, és méltatta az általa vezetett szervezet szerepvállalását a szíriai válság politikai megoldására irányuló erőfeszítésekben – tájékoztatott a Fehér Ház.

Dzsarba egyhetes amerikai látogatása végén tárgyalt Susan Rice elnöki nemzetbiztonsági tanácsadóval, és Obama csatlakozott kettejük megbeszéléséhez.

A Fehér Ház közleménye szerint Barack Obama üdvözölte a koalíció vezetőinek építő szellemű hozzáállását a párbeszédhez, és bátorította a koalíciót arra, hogy vigye tovább az összes szíriai lakost képviselő kormány létrehozásával kapcsolatos elképzelését.

Obama és Rice is megerősítette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök elvesztette minden legitimitását, és nincs helye Szíria jövőjének alakításában. Obama hangsúlyozta, hogy jogellenesek a június 3-i elnökválasztás megtartásával kapcsolatos damaszkuszi tervek.

A megbeszélésen emellett szó volt a növekvő szélsőségesség jelentette veszélyről, és a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy szembe kell szállni a terrorcsoportokkal, bármely oldalon harcolnak is.

Szíriában a 2011 márciusa óta tomboló erőszak és polgárháború már több mint 150 ezer ember halálát okozta, két és fél millióan hagyták el az országot, hat és fél millióan menekültek el otthonukból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez