Kutyával gyógyul lelki sebeiből a veterán szanitéc


Az ember legjobb barátja sokféle módon tudja szolgálni az embereket. Életeket mentenek a bűnözők ellen küzdve. Életeket mentenek katasztrófák idején a romok között kutatva a túlélők után. Életeket mentek bombákat keresve. És életeket mentenek lelki társként segítve a háború borzalmaival küzdő veteránoknak.

Egy ilyen segítőkutyát mutatott be riportjában az ohiói ABC 6 televízió, aki az afganisztáni háború poklát megjárt szanitécnőt, a bajtársai által csak “Doc” becenéven emlegetett Sarah Kisor visszatérését segíti a nyugalmas ohiói vidéki életbe. Kisor számtalan sebet gyógyított be a harcok idején, de a háború – sok bajtársához hasonlóan – mély, nehezen gyógyítható sebeket ejtett a lelkén, amelyeket nem lehet olyan könnyedén eltűntetni.
Sarah még mindig rémálmokkal küzd azóta, hogy hazatért az afganisztáni háborúból, aminek borzalmait nem tudja csak úgy maga mögött tudni és könnyedén elfelejteni az ember. Ebben a folyamatban hatalmas – Sarah elmondása szerint szavakkal le nem írható – segítséget kap Zaria nevű orosz agarától.


Zaria nem egy sima kutya. Ő egy terápiás kutya, akit arra képeztek ki, hogy segítséget nyújtson a lelki sebekkel küzdő veteránoknak. Zaria ott van, hogy megnyugtassa, amikor félelem tör rá, vagy, ahogy a férje fogalmazott, amikor Sarah arca holtfehérré, szeme pedig szürkévé válik. Ott van mellett mindig, védelmet nyújt számára, és segíti abban, hogy ki merjen mozdulni otthonából, hogy emberek közé merészkedjen. “Nehéz elmondani, hogy mit tett értem, annyira fantasztikus” – mondta el a nő.
Sarah-ra olyan nagy hatással volt segítőkutyája, hogy most terápiás kutyák kiképzésével kezdett el foglalkozni, hogy más veteránoknak is legyen egy életmentő kutyája, aki képesek kiszabadítani őket a háború borzalmainak bilincséből, és visszahozni őket a normál életbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez