Az állam terhe a polgár túlsúlya

 A 60 évesnél idősebb amerikaiak jelentős része túlsúllyal és számos betegséggel küzd, ami komoly terheket ró az államra.

Az idősebb korosztály az USÁ-ban egyre többet dolgozik, és egyre aktívabban szavaz a választásokon, illetve kevesebb alkoholt és cigarettát fogyaszt. Ezek a jó hírek, de sajnos rosszak is vannak. A 64 évesnél idősebb amerikai férfiak háromnegyede, míg a nők kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, amely sokaknál cukorbetegséget, ízületi bántalmakat és mozgásszervi betegségeket okoz.

A Nemzeti Öregedési Intézet (National Institute on Aging) friss jelentése szerint a legrosszabb hír az, hogy ebben a korosztályban folyamatosan emelkedik a krónikus betegek száma, de a demográfiai változások miatt az elöregedő társadalom tagjai közül egyre kevesebben tudnak majd gondoskodni az idősebbekről. Az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg már 40 milliónál több 65 év feletti lakos él, és ez a szám 2050-re megduplázódik. A
becslések szerint 2030-ban ötből egy amerikai 65 éves vagy annál is öregebb lesz, és ez sokkal nagyobb problémát fog okozni, mint a baby bumm.

A nagy kérdés az, hogy ki fogja gondját viselni az időseknek? A hosszabb távra szóló megoldások közül több is szóba jöhet, de mindegyik nagyon drága. Az idősek otthonaiban átlagosan évi 80 000 dollárba kerül az ellátás. Az időseknek csupán a 20 százaléka engedheti meg magának, hogy minimum három évig egy ilyen helyen éljen, és kétharmaduk legfeljebb egy évre tudna befizetni.

Az USÁ-ban most 11 olyan állam van, ahol már 2010-ben egymilliónál is több 65 év felett lakos élt. Ezek között van Florida, Nyugat-Virginia, Maine és Pennsylvania, ahol a lakosság 15 százaléka tartozik ebbe a korosztályba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez