A négyszárnyú dinó nem tudott repülni

Egy eddig ismeretlen, négyszárnyú, pulykára emlékeztető dinoszaurusz maradványaira bukkantak Kínában.

Changyuraptor yangi – ez a neve annak a bizarr, négyszárnyú
dinoszaurusznak, amelynek a maradványait egy amerikai, kínai és dél-afrikai paleontológusokból álló csoport ásta ki Kínában, az észak-keleti Liaoning tartományban. A 125 millió évvel ezelőtt élt, tollakkal borított, húsevő állatnak két pár szárnya volt. A farktollai 30 centiméteresre nőttek, ami a tollas dinoszauruszok között rendkívül hosszúnak számít. A tudósok korábban már több négyszárnyú dinót találtak meg, de ez a mostani mind közül a legnagyobb. A madarak egyébként a tollas dinoszauruszokból fejlődtek ki, ezért fontosak ezek a leletek.

Bár külsőre madárnak nézett ki, a kutatók szerint mégis inkább madárszerű dinoszaurusznak tartják a Changyuraptort. Az állat 1,3 méter hosszú volt és megközelítőleg 4 kg volt a súlya.

– Ha valaki most látná meg ezt a lényt, valószínűleg felkiáltana, hogy micsoda furcsa külsejű madár! Ami engem illet, azt mondanám, hogy úgy nézett ki, mint egy közepes méretű pulyka nagyon hosszú farokkal. Primitív módon tudott repülni, amit úgy tudok elképzelni, ha az ember lelökné egy fáról, akkor szép lassan aláhullana – mondta viccesen Alan Turner amerikai paleontológus, a New York-i Stony Brook Egyetem kutatója.

Luis Chiappe, a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum munkatársa, a csoport másik tagja hozzátette, hogy a Changyuraptor erdős területen élt mérsékelt hőmérsékleti viszonyok között, és kisebb madarakkal, emlősökkel, hüllőkkel, halakkal táplálkozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez