Nem lesz kevesebb a bűnözés attól, hogy többen kerülnek börtönbe

Húsz évvel ezelőtt történt az, hogy az akkori elnök, Bill Clinton aláírt egy komoly változtatásokkal bíró, bűnözés ellen írt törvénymódosítást, amitől jelentősen megnőtt a börtönbe kerülő amerikaiak száma.

Két évtizeddel később jött az előbbi törvénymódosítás elméletét valamelyest cáfoló kutatás a Pew Charitable Trusts jóvoltából, amely egyértelműen megmutatja, hogy azon államokban nagyobb mértékben csökkent a bűnözés, ahol inkább kevesebb ember került börtönbe.
Bár egyértelmű korrelációt nem lehetett kimutatni az adatokból, hiszen akadnak ellentmondások, azért az eredmények összecsengenek a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint a börtönbüntetés nagyobb mértékű használata a bűnözés megfékezésére nem okozza annak csökkenését.

Két évtizeddel azután, hogy elfogadták a már említett törvénymódosítást (Violent Crime Control and Law Enforcement Act of 1994) – amelyben több bűnelkövetőt, hosszabb ideig volt lehetséges börtönbe zárni – az ország bebörtönzési rátája 24%-al nőtt, a bűnözés általánosan pedig 40%-ot csökkent. Azonban a kutatások szerint más faktorok is közbejátszottak a bűnözés csökkenésében és több állam is élő példa arra, hogy lehetséges egyszerre csökkenteni a bebörtönzés mértékét és a bűnelkövetések számát is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez