Obama és a spanyolajkú szavazók: bizalom helyreállítás

Miután a múlt hónapban Barack Obama felháborította a latin szavazókat azzal, hogy késlelteti a régen beígért bevándorlási reformot, az elnök most bejelentette, hogy a csütörtöki találkozón biztosítani fogja a spanyol-amerikai törvényhozókat, hogy támogatja az elképzeléseiket, és azt rövidesen meg is valósítják.

Obama, aki az elmúlt két évben hiányzott a Kongresszus Spanyol Választmánya éves gyűléséről ígéretet tett, hogy vissza fog térni. és hitet tesz az elkötelezettségéről a bevándorlási reform kapcsán. Be fogja vetni elnöki hatalmát annak érdekében, hogy az amerikai bevándorlási rendszer a kívánalmaknak megfelelően alakuljon.
A spanyolajkú választók igen fontos szerepet játszanak a demokraták számára. Obama távolabbra tekint a mostani félidős választásoknál. Kiemelt jelentőségük van a Fehér Ház esetleges megtartásában a 2016-os választások kapcsán.
Luis Gutierrez, Illionis demokrata képviselője, az átfogó bevándorlási jogszabályok vezető szószólója szerint bonyolult volt a kapcsolat köztük és az elnök között az elmúlt hat évben. „Az elnök ígéretet tett 2008-ban, hogy egy éven belül helyrehozzák az elavult bevándorlási szabályozást. Aztán ez elcsúszott 2010-re, majd 2011-re, később 2012-re.”
A Képviselőházban a republikánus képviselők megakadályozták a kétpárti egyeztetéseket. A latin közösség ebben az időben is arra kérte Obamat, hogy vesse be elnöki tekintélyét annak érdekében, hogy enyhítsenek a kitoloncolási szabályokon, ami mintegy 12 millió papírok nélkül az USA-ban élő embert érinthet.
Az átalakítás késése mögött az a tény állhat, hogy a demokraták félnek attól, hogy a novemberi választások előtt a konzervatív államokban hátrányba kerülhetnek az új törvény elfogadása miatt. Ugyanakkor a mostani tanácskozás nagy kérdése, hogy Obama elnök képes lesz-e a maga oldalára (vissza)állítani a latin közösséget, ezt a meghatározó szavazatokkal rendelkező csoportot.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez