Nagy győzelem a marihuánának

Washington és Colorado után újabb két amerikai államban, és a fővárosban szavazták meg a választók, hogy legalizálják a marihuána használatát.

A marihuána már nem csak egy kisebbség, a fiatal korosztály számára fontos, hanem az egész népesség körében elfogadott lett – írta a Washington Post a keddi választások után, amelyeken Oregonban, Alaszkában és Washington DC-ben is megszavazták, hogy törvényes legyen a marihuána használata és birtoklása.
Oregonban 21 éves kortól nyolc uncia (226 gramm) marihuánát tarthat magánál bárki teljesen törvényesen és engedélyezték a világ sok táján még mindig veszélyes kábítószerként üldözött növény termesztését, feldolgozását, árusítását és megadóztatását, aminek szabályozásának kidolgozásával az állami alkoholszabályozó bizottságot bízták meg.
Alaszkában egy uncia (28 gramm) marihuánát tartathatnak majd maguknál a 21. életévüket betöltő emberek, valamint hat növényt termeszthetnek otthon, valamint legálissá vált a marihuána termesztése, árusítása és adóztatása.
A fővárosban két unciát engedélyeztek a népszavazással, valamint hat növény termesztését, ugyanakkor nem alakítottak ki jogi szabályozást annak árusítására. Ugyanakkor az önkormányzat még kialakíthatja a szabályokat, ami ezt majd lehetővé teszi.
A Post elemzése szerint a szavazási eredmények megmutatták, hogy a marihuána legalizálása már jóval szélesebb körben elfogadott, mint azt eddig gondolni lehetett. Már nem csak a fiatal korosztályban számít népszerűnek a kérdés, hiszen az időközi választásokon a 18-29 éves választók mindössze a szavazók 13 százalékát tették ki.
Egyben kiderült, hogy nem csak a demokraták támogatják a marihuána használatának törvényessé tételét: az egész országban a támogatók majdnem negyven százaléka a republikánus szavazók közül került ki. “A marihuána szabályozásának reformja már nem csak liberális ügy, hanem konzervatív is” – jelentette ki a drogkriminalizálás ellen küzdő Drug Policy Alliance.
Fotó: Europress/ Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez