Egyre közelebb a Marshoz

A NASA bemutatta legújabb fejlesztését,  az Oriont, amelynek célja “minden eddiginél messzebb repíteni az embert.” December 4-én az Orion elindul első tesztrepülésére, egyelőre még emberek nélkül.

Az óránként több mint 30 ezer kilométeres sebességgel száguldó űrhajó először 2018-ban szállítana utasokat a tervek szerint. A kilövéshez használt technológia különbözteti meg elsősorban az Oriont az eddigi űrhajóktól. A Space Launch Systemet azért hozták létre, hogy a korábbinál jóval nagyobb távolságokat tudjunk megtenni az űrben. A NASA egyik sajtótájékoztatóján úgy jellemezték az űrprogramot, mint “az első lépést egy Mars-expedícióhoz.”

Persze ez még messze van, a legkorábban 2018 után fog embereket is magával vinni az űrhajó, így a 2020-as, 2030-as évekig még várnunk kell, ha a Marsra kívánkozunk.

Bár az elmúlt hetek nem kedveztek az űrprogramnak, de a NASA vezetői eltökéltek, hogy végül sikeresek lesznek. “A program azért végtelenül fontos, mert ennek köszönhetően elképesztő távolságokat tudunk majd megtenni, ami új fejezetet nyit az űrutazásban” – mondta el az Orion program vezetője, Mike Sarafin.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez