Hindu radikálisokat tartóztattak le, mert megrongáltak egy keresztény templomot

Hat embert vettünk őrizetbe – mondta a helyi rendőrség szóvivője Dzsabalpurban, ahol a hétvégén hindu radikálisok törtek zúztak egy keresztény katedrálisban India Madhya Pradesh államában.

A Hindu Dharma Sena nevű radikális szervezet vállalta magára a vandál akciót. Miért verték szét a keresztény templomot? A hindu radikálisok azt állították, hogy a keresztény papok 200 hindu vallású törzsi szervezetben élő embert térítettek meg. A sokvallású Indiában nagyon kényes kérdés a hittérítés ügye. A radikális hindu csoportok azt állítják, hogy ők képviselik India ősi vallását és mindenfajta hittérítést elutasítanak.

Tavaly májusban került hatalomra Indiában a Dzsanata párt, mely élvezi a radikális hindu csoportok támogatását, bár ezek képviselői nem kerültek be a kormányba. Indiában a lakosság többsége a hindu vallást követi, a legjelentősebb kisebbséget a muzulmánok alkotják. A több mint 150 millió muzulmán és a kormányzat kapcsolata meglehetősen feszült. A keresztények összlétszáma mindössze 20 millió körül van az 1,3 milliárd lakosú Indiában. Az elmúlt hónapokban gyakran érték támadások a keresztény templomokat. A radikális hindu csoportok szemében ezek a keresztény egyházak a gyarmatosítók vallását képviselik. Indiában teljes a vallásszabadság, a rendőrség minden kegyhelyet védelmez. Most is közölte a rendőrség szóvivője, hogy hat embert már letartóztattak, de még mások is rács mögé kerülhetnek abból a radikális hindu csoportból, mely megrongált egy keresztény katedrálisa Indiában.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez