Ausztráliai magyarok harcolnak a nagykövetség megmentéséért

Aláírásgyűjtéssel, tiltakozó levelekkel és politikusok felkeresésével kívánják megmenteni a budapesti ausztrál nagykövetséget a szigetország magyar szervezetei.


A hét elején jelentette be az ausztrál külügy, hogy a hatalmas költségvetési hiány lefaragása miatt a tárcának is komoly megszorításokat kell realizálnia, melyeknek a magyarországi nagykövetség bezárása a legnagyobb tétele. A magyar álláspont szerint nem romlottak meg a kapcsolatok, sőt hamarosan két új konzulátus is nyílik Ausztráliában – számol be az origo.hu.

A kelet-európai térség viszonylag kevés szerepet kap a szigetország külpolitikájában. Ez a tendencia csak erősödött az elmúlt években, amikor egyre több figyelmet kap a csendes-óceániai színtér. Bécsben, Varsóban és Belgrádban kettőnél több ország képviseletét látták el a kirendeltségek, de a budapesti Romániát is lefedte. A zágrábi iroda azonban csak Horvátországot képviseli.

A 60-70 ezres magyar közösség, mely mindig példás hazafiságot és összefogást tanúsított, ezúttal is mindent meg fog tenni, hogy megvédje a magyarországi irodát. Az Ausztráliába látogatókat nem érinti olyan érzékenyen a döntés, mint a hozzánk utazókat, illetve a haza látogatókat. A vízumigénylés eddig internetes úton történt, de például a lejárt útlevelek pótlásához, ha az ausztrál állampolgárnak épp itt tartózkodásakor jár le, viszont ezek után Bécsbe kell utaznia.

Idén szeptemberben választások lesznek a szigetországban és az ellenzék máris kritizálta a kormány döntését és ígéretet tettek a nagykövetség bezárásának felülvizsgálatára is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez