Nem járnak kontrollra a veszélyeztetett betegek

A Heart Foundation alapítvány felmérése szerint több százezer ember – akinek nagy esélye van szívrohamra – nem megy el rendszeresen kontrollra.

 

“Ha tudja magáról, hogy magas vérnyomása és koleszterinje van, akkor menjen el az orvosához, ahol segítenek csökkenteni a rizikót, hogy valami baja lesz.” – mondta el Dr. Robert Grenfell az alapítványtól.

A felmérés szerint 47%-a annak az 1.7 millió ausztrál állampolgárnak, aki nagy eséllyel kaphat szívrohamot nem ment háziorvosához az elmúlt 24 hónapban. Dr. Grenfell elmondta, a magas vérnyomásnak és koleszterin-szintnek nincsenek egyértelmű tünetei, az első akár a szívroham is lehet. Az alapítvány szerint 45 év felett érdemes elmenni a háziorvoshoz, hogy megvizsgálják a szívét, de az ajánlott kor 35.
“A vizsgálat abból áll, hogy megmérik az ember koleszerin-szintjét, vérnyomását és derék átmérőjét, amik alapján meg tudják mondani, mekkora eséllyel kaphat szívrohamot az illető a következő 5 évben. A háziorvos tovább tájékoztat olyan rizikófaktorokról, mint a családi kórtörténet és hogy dohányzik-e a páciens.”
A kutatások szerint az ausztrálok 40%-a három vagy több rifikófaktorral rendelkezik. Ilyenek például az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterin-szint, a cukorbetegség, mozgáshiány, dohányzás, magas alkohol bevitel és az alacsony zöldség és gyümölcs bevitel.

 

Forrás: news.com.au

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez