Oroszország mégis támogatná a krími EBESZ-missziót

Oroszország immár támogatja, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziót küldjön Ukrajnába, ideértve a Krím félszigetet is – közölte csütörtökön Thomas Gräminger, a nemzetközi szervezet elnökségét betöltő Svájc EBESZ-nagykövete, “nagy lehetséges előrelépésnek” nevezve a fejleményt.

“Az Oroszországi Föderáció támogatta egy különleges megfigyelő misszió gyors felállítását és Ukrajnába küldését. Ez egyértelműen egy pozitív fejlemény” – mondta Gräminger újságíróknak Bécsben, az EBESZ állandó tanácsának ülését követően. Azt mondta, Moszkva az ülés során jelentette be, hogy támogatná az ötletet, de arról még nem tudott nyilatkozni, hogy a misszió felállítására pontosan mikor kerülhet sor.

A svájci diplomata azt is hozzátette, hogy egyes kérdéseket még tisztázni kell a tagországok között, de alapvetően a misszió felállítását illetően egyetértés van a szervezeten belül. Svájc korábban egy százfős ukrajnai megfigyelői misszió felállítását javasolta, amelyet egyebek mellett az emberi és kisebbségi jogok betartásának felügyeletével bíznának meg. A nemzetközi megfigyelők jelenléte a remények szerint segítene eloszlatni az ukrajnai feszültségeket.

Ugyanakkor egy ilyen küldöttség felállításához mind az 57 EBESZ-tagország beleegyezése szükséges, az orosz képviselők pedig az elmúlt két hét során azt hangoztatták, hogy nem kaptak utasítást Moszkvából a kérdéssel kapcsolatban, ezért aztán nem lehetett döntést hozni a megfigyelők Ukrajnába küldéséről.

Az EBESZ katonai megfigyelői korábban több alkalommal sikertelenül próbáltak bejutni a Krím félszigetre. Daniel Baer amerikai EBESZ-nagykövet csütörtökön azt mondta, erős bizonyítékok utalnak arra, hogy az oroszok részt vesznek azon illegális ellenőrzőpontok fenntartásában, amelyeken fegyveresek feltartóztatták a szervezet megfigyelőit és megakadályozták belépésüket a félszigetre.

Tim Guldimann, az EBESZ-elnökség különmegbízottja – aki bejutott a Krímbe – arról számolt be csütörtökön a szervezet állandó tanácsa előtt, hogy “csoda, hogy még nem folyt vér” a félszigeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez