Nem szívesen hitelez már Ukrajnának a Gazprom

Továbbra is növekszik Ukrajna adóssága az orosz gázért.

Mára az adósság közel kétmilliárd dollár. Ténylegesen most a Gazprom hitelezi az ukrán gazdaságot. De ez nem mehet így végtelenségig – jelentette ki Alekszej Miller az orosz gázipari konszern vezetője.

„Ha nem fizetnek a Gazprom számára ez azt jelenti, hogy kénytelen alulfinanszírozni saját jelenlegi beruházási programját, ez a bevételkieséshez vezet költségvetésünkben, és nem biztosíthatjuk osztalékfizetést részvényeseinknek” – mondta Alekszej Miller. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy magán részvényesei között sok a külföldi, akiket kár ér amiatt, hogy Kijev képtelen visszafizetni az adósságát.

Ma Ukrajna több mint 1,8 milliárd dollárral tartozik a földgázért. Az év eleje óta az adósság hónapról hónapra csak növekszik. Igen, Ukrajna mély politikai válságban van, de a gázt meg kell fizetni. És mi teljesen lojálisan viseltetünk Ukrajna iránt. Minden jogunk van arra, hogy a jelenlegi szerződéssel összhangban áttérjünk előzetes fizetésre az orosz gázszállításért Ukrajnába. De mi ezt nem tesszük meg.

Természetesen végtelenségig ez nem mehet így.

A probléma az, hogy Ukrajnának erre nincs pénze, az ország fizetésképtelenség határán áll. Ezt a helyzetet azonban Kijev megszokta – mondja Szergej Pravoszudov az Energetikai Intézet igazgatója:

Számukra ez nem új probléma. És korábban úgy oldották meg, hogy új kölcsönöket vettek, vagy a vagyon átadása révén. Semmi újat nem találhatnak meg. Vagy valakinek – Oroszországnak, az USA-nak, az Európai Uniónak – kölcsön kell adnia, vagy vagyonukkal kell fizetniük. Milyen vagyonnal? Ezt meg kell tárgyalni.

Az elemző úgy véli, hogy Ukrajna megfizethetne az orosz földgázért a Csernomornyeftyegaz cég tulajdonát képező ingatlannal. Ez a cég a Krím-félszigeten működik, és a köztársaság vezetése tervei szerint minden esetben államosítják.

Azonban Ukrajna nem hajlandó megvitatni a Csernomornyeftyegaz átadását adóssága terhére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez