A csecsen elnök Izraelben adott át egy mecsetet

Ramzan Kadirov csecsen elnök izraeli látogatásán átadta az al-Aksza utáni második legnagyobb izraeli mecsetet az Abu Gos nevű arab faluban – közölte a Háárec című izraeli lap hétfőn.

A Jeruzsálem melletti Abu Gosban átadott, tízmillió dollárból, azaz mintegy két és negyedmilliárd forintból felépült és a „a béke mecsetének” elnevezett imahely költségeinek hatvan százalékát a csecsenek állták.

A falu régi, százötven négyzetméteres muzulmán imádkozó helye már szűknek bizonyult, az emberek gyakran az utcákon terítették le imaszőnyegüket, de az új négyezer négyzetméteres épületbe több ezren beférnek, így mindenkinek jut majd hely.

Szalim Dzsaber helyi polgármester szerint a falu lakóinak ősei a Kaukázusból, Ingusföldről érkeztek, és a szakértők szerint Abu Gos falu neve is az Ingus szó eltorzult változata. Az első lakosok a tizenhatodik században, a Palesztinát elfoglaló I. Szelim török szultán idején költöztek a Szentföldre.

Az új mecsetnek Izraelben egyedülálló módon négy minaretje, tornya van, ami a Csecsenföldön szokásos török építészeti stílus sajátossága. A mecsetnek otthont adó utcát Ramzan Kadirov édesapjáról és elődjéről, Ahmad Kadirov előző csecsen elnökről nevezték el, akit iszlamisták egy 2004-es merényletben megöltek.

A mecset átadására Izraelbe látogató csecsen elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök feltétlen szövetségese, aki banditáknak és terroristáknak nevezte a kijevi tüntetőket és csapatokat is ajánlott Ukrajna ellen. Izraeli látogatásán a kormány sajtóirodája szerint nem szerepelt találkozó Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, vasárnap délutánra meghirdetett sajtótájékoztatóját magyarázat nélkül lemondták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez