Semlegesítették a csecsen hadurat

Doku UmarovAz orosz titkosszolgálat főnöke bejelentette, az idei első negyedévben sikerült semlegesíteni Doku Umarov csecsen hadúr tevékenységét.

Doku Umarovnak, az Imarat Kavkaz (Kaukázusi Emirátus) terrorista csoport vezetőjének számtalan bűncselekményt tulajdonítanak. Többek között a Moszkvai metróban, a Nyevszkij expresszen és a Domogyedovói reptéren végrehajtott robbantásokért is ő vállalta a felelősséget. A nemzetközi körözés alatt álló hadúr tevékenységét operatív akció során sikerült semlegesíteni, erősítette meg Alekszandr Bortnyikov, a Föderációs Biztonsági Tanács (FSZB) igazgatója a Nemzeti antiterrorista bizottság mai gyűlésén.

Ez idő alatt 33 operációt hajtottak végre, amelyek során terroristák tucatjai haltak meg Észak-Kaukázusban, milicisták százait és követőiket pedig letartóztatták. Egészen pontosan 36 vezetőt és 65 aktív tagot likvidáltak. Ezenkívül felgöngyölítették a volgográdi és pjatyigorszki terrortámadásokat, előállítva azok kitervelőit és végrehajtóit.

Az utóbbi években a média már legalább tízszer jelentette Umarov halálát. Legutoljára márciusban, a Kavkazcenter.com nemzetközi hírügynökségre hivatkozva, amit akkor a Nemzeti antiterrorista bizottság nem erősített meg. Decemberben pedig Csecsenföld elnöke, Ramzan Kadirov jelentette be, hogy a terrorista már régen halott. Ezt harcostársai beszélgetéseire alapozták, amit megint csak nem erősítettek meg az orosz hatóságok.

Doku Umarov 1964. április 13-án született, mérnöki iskoláit Groznijban végezte el. Már az 1980-as években elítélték emberölésért. Az 1990-es években ment Csecsenföldre, majd később az Imarat Kavkaz vezére lett. A nemzetközi terrorista szervezet a dzsihádból kiinduló szélsőséges, szeparatista nézeteket vall. Véleményük szerint Oroszország állami berendezkedését teokratikus iszlám állammá kellene alakítani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez