Leleplezték kik jártak Gagarin előtt az űrben

Dezik and TsyganValójában nem Jurij Gagarin volt az első földi látogatója az űrnek. Jártak már ott előtte elég sokan, nemcsak kutyák, de még legyek is.

Jurij Gagarin 1961. április 12-i űrutazása előtt számtalan, különféle állattal kísérleteztek, hogyan hat rájuk a gravitáció, a sugárzás, az atmoszféra szokatlan gázösszetétele, az űrstart, a Föld körüli pályára állás és más egyéb fizikai tényezők. A leginkább űrugrásokat, vagyis szuborbitális repüléseket végrehajtó állatok segítségével fejlesztették ki a megfelelően működő szkafandert és vizsgálták viselkedésüket az extrém helyzetekben. A Ria Novosztyi orosz hírportál sorra vette az űr bárka utasait.

Az evolúciós ranglétra képviselői közül járt már az űrben amőba, csiga, medúza, tengeri sün, legyek, méhek, pillangók, hangyák, skorpiók, csótányok, különböző halak, béka, gőte, fürj, papagáj, teknős, gekkó, majom, kutya, macska, nyúl, tengerimalac, egér, patkány, stb.

Az első legyeket 1947-ben az amerikaiak küldték fel egy német V-2 rakétával. A 109 km magasságba emelkedő kapszula végül ejtőernyővel ért Földet, az állatok túlélték a repülést. Az első űrutazó emlősök vörösülepű makákók voltak, akik közül II. Albert jutott a legtávolabb 1949-ben, 134 km-re, de a landolás során meghalt. Végül VI. Albert volt az első, aki életben maradt az utazás során, bár útja nem volt még száz kilométeres sem. Az ötvenes években az amerikaiak nem egy egeret küldtek az űrbe. A legtávolabbra utazó, 137 km-t tett meg, de az ejtőernyő hibája miatt meghalt. Az első kutyák, Dezik és Cigán 1951. augusztus 15-én a B-1B szovjet rakétával teljesítették sikeresen az űrugrást. A szovjetek 1951-1957 között még 18 kutya kísérletet végeztek, ebből 11 volt sikeres. Lajka volt az első, aki 1660 km megtételével Föld körüli pályára lépett. Az utazást ugyan nem élte túl, de bebizonyította, hogy az élőszervezet képes elviselni a Föld körüli pályára állást és a súlytalanságot. Belka és Sztrelka 1960-ban 17-szer kerülték meg a Földet a Szputnyik-5 fedélzetén, amely sikeresen vissza is tért. Utánuk és egyben Gagarin utazása előtt még négyszer küldtek fel ebeket az űrbe, amiből három próbálkozás volt sikeres. Az első űrutazó ember második lányával múlthéten készült interjúnkat itt olvashatja:

http://eurazsiaport.hu/index.php/kultura-vallas/738-elso-ember-az-urben-interju-gagarin-lanyaval

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez