Ultimátum ide vagy oda, Kijev még mindig nem lépett

Már majdnem 24 órája lejárt az ultimátum, de egyelőre nem kezdődött meg az ukránok terrorellenes akciója az oroszbarát fegyveresek ellen. Közben Obama és Putyin telefonon beszéltek, de még az sem tiszta, ki hívott fel kit. Kijevben közben kis híján meglincseltek egy Janukovics-párti politikai vezetőt.

Sok minden történt az éjszaka Ukrajnában, de az Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő hétfőn aláírt terrorellenes művelet nem indult meg, annak ellenére, hogy már hétfő reggel lejárt az oroszbarát fegyvereseknek adott ultimátum.

Barack Obama amerikai elnök és Vlagyimir Putyin hétfő este telefonon beszéltek. Az orosz elnök szerint “megalapozatlan információkra támaszkodó spekulációk” miatt vádolják Oroszországot azzal, hogy beavatkozik az eseményekbe Ukrajna keleti részében. “Vlagyimir Putyin azért hívta fel Barack Obamát, hogy minden tőle telhetőt elkövetve, megakadályozza az erő alkalmazását és az esetleges vérfürdőt” – közölte a a Kreml. Emellett Putyin ismételten tárgyalásokat szorgalmazott “az összes fontosabb politikai erő és a térségek részvételével” azzal a céllal, hogy föderatív berendezkedést hozzanak létre Ukrajna számára.

Obama pedig arra sürgette Putyint, vesse latba befolyását, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát fegyveres csoportok hagyják el az általuk elfoglalt épületeket és tegyék le a fegyvert. Érdekes, hogy a washngtoni közleményben Obama kezdeményezte a hívást, mégpedig Moszkva kifejezett kérésére. Az amerikai elnök súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormány támogatja a fegyveres, oroszbarát szakadárok akcióit, akik az ukrajnai kormány aláásásával és destabilizálásával fenyegetnek. Az elnök emellett ismét hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország a feszültség csökkentésének érdekében vonja vissza csapatait Ukrajna határáról. Obama megjegyezte, hogy az orosz retorika ellenére az ukrán kormány “figyelemreméltó visszafogottságot” tanúsított. Az amerikai elnök megjegyezte, hogy ukrajnai fellépése következtében Oroszország egyre jobban elszigetelődik.

Hétfőn Jack Lew amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy aláírta az Ukrajnának szóló és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) reformprogramját kiegészítő, 1 milliárd dolláros amerikai hitelgaranciát. Lew korábban fogadta Washingtonban Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminisztert.

Eközben Kijevben kis híján meglincselték Oleg Carevet, a korábban Viktor Janukovics vezette ukrán Régiók Pártjának (PR) elnökjelöltjét. Az ICTV tévécsatorna élő adásában szereplő Carevre távozásakor rátámadt a tévé bejáratát elálló agresszív, felfegyverzett tömeg, és megverték őt. Közeli munkatársa szerint a rendvédelmi erők tagjai alig tudták Carevet kimenteni a feldühödött “harcosok” közül. Az elnökjelöltjnek az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint sikerült eljutnia a közelben álló mentőautóig, a tüntetők azonban nem engedték őt beszállni. Az afganisztáni háborús veteránokból és az Avtomajdan kijevi tüntetőcsoport tagjaiból álló tömeg hangadói betuszkolták őt egy fehér gépkocsiba és önhatalmúlag bevitték a megvert politikust a kijevi rendőrkapitányságra.

A hét végén láthatóan összehangolt támadások indultak a többségében orosz nyelvű Kelet-Ukrajna több városának középületei ellen, mindenekelőtt Donyeck térségében. Az erőszakcselekményekben részt vevő, nyilvánvalóan gyakorlott egyenruhás fegyveresek számos szakértő szerint azokra az erőkre emlékeztetnek, amelyek március elején ellenőrzésük alá vonták a Krím félszigetet, hogy azt alig három hét alatt Oroszországhoz csatolják, s a nyugati hatalmak azt állítják, hogy ismét egy Moszkva által irányított műveletről van szó.

A szeparatisták épületfoglaló akcióira válaszul az új, Nyugat-barát kijevi vezetés bejelentette, hogy terrorellenes műveletet indít az ország keleti részében, szemtanúk azonban semmilyen ukrán katonai beavatkozást nem észleltek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez