Fokozódik a helyzet az Örmény népírtás miatt

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerdán Törökország nevében bocsánatot kért az Oszmán Birodalomban elkövetett mészárlások során “1915-ben meggyilkolt örmények unokáitól”. Ennek ellenére a két ország az eddigiekhez képest még inkább elhidegül egymástól.

A török miniszterelnök a szerdai sajtóközleményben első ízben fogalmazott ilyen nyíltan az 1915 és 1917 közötti szörnyűségekről, amelyeket Törökországgal ellentétben számos ország népirtásként ismer el. Ezzel egyidőben fiatal örmény aktivisták a Zürichi egyezmény felmondását kérték Szerzs Szargaszjántól.

A Zürichi Egyezményt 2009-ben írta alá Törökország és Örményország, hogy normalizálják kapcsolataikat. Ezt 2010-ben sport diplomáciai lépésekkel folytatták, amikor a két ország elnökei együtt nézték az örmény-török mérkőzést a világbajnokságon. A folyamat azonban megtorpant.

Ahmet Davutoglu török és Edward Nalbandian örmény külügyminiszterek aláírják a Zürichi Egyezményt 2009. október 10-én. (Kép: www.todayszaman.com)

A közeledést rossz néven vette Azerbajdzsán, Törökország stratégiai partnere. Ankara ugyanis említést tett Hegyi-Karabahról, az örmény-azeri viszonyt mérgező konfliktusról. Végül a török parlament elutasította, hogy alkotmány bírósága megvizsgálja a Zürichi Egyezményt, erre a lépésre készül Jereván is. Bármely nemzetközi egyezmény azután válik teljes jogúvá, ha a felek alkotmány bíróságától megkapta a megfelelő értékelést.

A napokban Szerzs Szargaszján a Törökországtól való teljes elzárkózást javasolta a Hadügy Minisztériumban. Sőt azt is kilátásba helyezte, hogy Jereván teljesen eláll a béküléstől, mivel Anakara nem változtat véleményén az Örmény Genocídiummal kapcsolatban. Az örmények támogatják az elnök javaslatát. Az örmény fiatalok és a diaszpóra a kapcsolatok megszakítását és kompenzációt követelne Törökországtól.

Asot Manucsarján politológus a Nyezaviszimaja Gazeta ma reggeli kérdésére elmondta, nem valószínű, hogy az örmény vezetés visszavonná a Zürichi Egyezményt, éles kijelentéseikkel csupán emlékeztetni szeretnék a világot a jövőre százéves népirtásra.

1915. április 24-én az Oszmán Birodalom irányítói az örmény közösség több száz szellemi és politikai vezetőjét őrizetbe vetették. Közülük sokakat kivégeztek, másokat pedig száműztek. Az ezt követő, éveken át tartó erőszakos eseményekben mintegy 1,5 millió örményt gyilkoltak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez