Cukorbetegsége miatt szabadon az egyik nemzetközi megfigyelő

A svéd megfigyelőt azért engedték el az oroszbarát szeparatisták, mert cukorbeteg. Hat megfigyelő továbbra is fogságban van.

Szabadon engedték vasárnap az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik megfigyelőjét az oroszbarát szeparatisták a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban.

A svéd megfigyelőt egészségi állapotára – cukorbetegségére – való tekintettel engedték el a szakadárok, és a férfi vasárnap délután két EBESZ-tárgyaló társaságában elhagyta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szlovjanszki részlegének épületét.

Fegyveres szakadárok pénteken állították meg az EBESZ-tagállamok hét megfigyelőjét szállító buszt Szlovjanszkban, és az ukrán fegyveres erők öt tagjával együtt foglyul ejtették őket.

A szakadárok vasárnap megmutatták a foglyokat külföldi újságíróknak, hogy azok a saját szemükkel lássák, vendégként bánnak a nemzetközi szakértőkkel. Előzőleg a vezetőjük – Szlovjanszk önjelölt polgármestere – közölte: a foglyok elengedéséért cserébe azt követelik, hogy Kijev is engedje szabadon a fogságba ejtett szakadárokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez