Mi lesz az ukrajnai EBESZ-túszok sorsa?

A német külügyminiszter azonnali cselekvést követel Moszkvától a Kelet-Ukrajnában elfogott EBESZ-megfigyelők kiszabadulása érdekében.

A német külügyminiszter felszólította Oroszországot vasárnap, hogy gyakoroljon nyomást a kelet-ukrajnai szeparatistákra annak érdekében, hogy az EBESZ-tagállamok által delegált és péntek óta fogva tartott valamennyi megfigyelő mihamarabb visszanyerje szabadságát.

Frank-Walter Steinmeier közleményében egyúttal “visszataszítónak” nevezte azt, hogy a szlovjanszki szeparatisták bemutatták a sajtónak a foglyul ejtett nemzetközi katonai megfigyelőket. A külügyminiszter szerint a foglyok nyilvános közszemlére tételével súlyosan megsértették az érintettek emberi méltóságát.

Egy svéd állampolgárságú megfigyelőt – cukorbetegségére való tekintettel – nem sokkal korábban szabadon engedtek a szakadárok.

Laurent Fabius francia külügyminiszter egy tv-interjúban arról az aggodalmáról beszélt, hogy Ukrajna “beláthatatlan következmények felé sodródhat”. “A helyzet nagyon aggasztó. (…) Szó sem lehet arról, hogy háborút kezdjünk Oroszország ellen, ennek nincs értelme. Fel kell hívni a feleket – különösen az orosz és oroszbarát oldalon – arra, hogy számolják le a konfliktust” – mondta Fabius a TV5 Monde televízióban.

A francia tárcavezető megerősítette, hogy hétfőn Brüsszelben a 28 EU-tagállam diplomatái ismét Moszkva-ellenes szankciókról fognak tanácskozni. “Az amerikaiak hamarosan újabb büntetőintézkedéseket jelentenek be, és ha a helyzet még tovább romlik, a szankciók harmadik körére is sor kerülhet” – figyelmeztetett Fabius.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez