Hallgass, vagy fizess! – Pénzbírság a káromkodásért

A hét elején írta alá azt a törvényt az orosz elnök, mely megtiltja a durva beszédet olyan nyilvános előadásokon, mint a mozi, színház.

2013-óta a médiában már él ugyanez a szabályozás, a mostani pedig július 1-én lép életbe. Személyek 2500 rubeles (~15 ezer forint), szervezetek, vállalatok pedig 50 ezer rubeles (~310 ezer forint) büntetésre számíthatnak ezek után – írja a The Moscow Times.

Még tavaly év végén vizsgálta meg a szabályozandó területeket az Orosz Tudományos Akadémia Orosz Nyelvi Intézete és több olyan szót is talált, melyek sértőek és gyakran használtak a közéletben. Ezek között kettő a férfi és női nemi szervek szinonimái, egy másik a közösülésre utal és van a listán egy a zilált nemi életet élő hölgyekre használt kifejezés is. Igaz, a most aláírt törvény nem tartalmazza ezt a listát.

A közvélemény vegyes fogadtatásban részesítette a törvényt. Sokan felháborodtak, mivel bizonyos szavaknak a durvaságuk ellenére, illetve pont amiatt, meg van a helye az orosz kultúrában és Puskintól kezdve Szorokinig számos orosz művész használta őket.

A Kulturális Minisztérium szóvivője azonban úgy nyilatkozott a The Moscow Timesnak, hogy nem egy mindent ellenőrző szabályozásról van szó, hanem csupán a tömegkultúrát érintő törvény. A szóvivő szerint amennyiben nem öncélű a sértő szavak használata, akkor továbbra is lehet használni őket.

Más megszólalók szerint a mostani szabályozás szembe megy azzal a törvénnyel, miszerint egy író-költő munkáit nem lehet átírni, tehát a száműzetésre ítélt szavakat egyrészt ki kell mondani, másrészt büntetés jár értük.

A Teater.doc független színház több színdarabban is kritizálta Putyint és az orosz elitet. Olyan újítást is kitaláltak, hogy a nézők is bekapcsolódhatnak az előadásba és akárhogyan kifejezhetik önmagukat. Ezentúl ők is büntetésre számíthatnak a nem engedett szavak használatakor. Ennek a darabnak egyébként a “Demokrácia” címet adták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez