Ez történt a nemzetközi gazdasági fórum első napján Oroszországban

Megnyílt a 18. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum. Az üzleti elitek találkozója három napig tart és május 24-én ér véget. A fórum első napján máris szerződések aláírására került sor.

Az amerikai külügyi tárcának a pétervári találkozó bojkottjára való felhívásai nem hozták meg a kívánt eredményt. Igaz, a résztvevők közt nem találjuk a Goldman Sachs és a Morgan Stanley vezetőinek, további nyugati cégek egypár tucat topmenedzserének nevét. Mindazonáltal, amint Szergej Beljakov orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes állítja, az idei fórum keretében élénkebb és időszerűbb vitára lehet számítani, mint az előző években. Sőt, a fórum programjának minősége nem szenvedte meg némely külföldi cég első személyének távollétét. Oroszország északi fővárosába csaknem 150 nagy külföldi társaság, 4560 orosz cég vezetői, 62 ország 109 hivatalos delegációjának képviselője érkezett.

A rendezvény központi témája – „A bizalom szilárdítása az átalakítások korszakában” – rendkívül aktuális lett a nyugati országok által életbe léptetett szankciók mellett, amelyeket az ukrajnai válság miatt vezettek be Oroszországgal szemben. Pláne, hogy ezen szankcióknak nem volt különösebb hatása – mondta a fórumon elhangzott beszédében Anton Sziluanov pénzügyminiszter.

“A devizapiaci helyzet jelentősen javult, a rubel árfolyama szilárdulóban van. A némely idővel ezelőtt tapasztalt tőkekiáramlás üteme lelassul. A valuta stabilitása, a jegybank és a kormány által foganatosított inflációellenes intézkedések mellett semmi oka annak, hogy a pénz- és hitelpolitika módosításáról beszéljünk. Egyébként ezt a piac is tükrözi, kereslet nyilvánul meg értékpapírjaink iránt.”

A fórum éppen hogy megkezdődött, de az első szerződés – igaz, egyelőre csupán regionális – máris aláírásra került. Szentpétervár kormánya egyezményt írt alá az IBM céggel. A dokumentumot Georgij Poltavcsenko pétervári kormányzó és az IBM közép- és kelet-európai igazgatója, David La Rose írta alá. A társaság segíteni fog a városnak a szociális-gazdasági fejlesztés átfogó irányítása terén.

A tavalyi pétervári fórum eredményeként 102 egyezményt írtak alá összesen 300 milliárd dollárra. A találkozó résztvevői meg vannak győződve arról, hogy az idei eredmények nem lesznek rosszabbak a tavalyinál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez