Így teszik tönkre Dzsingisz kán örökségét a fekete nindzsák

Számtalan aranybánya tevékenysége miatt rohamosan változik Mongólia természetes látképe. Folyók és tavak százai tűnnek el, a többi terület pedig elsivatagosodik. A hivatalos orosz, japán, kínai (csak ők 23 vállalattal vannak jelen) társaságok mellett a fő problémát az illegális bányászok, a fekete nindzsák jelentik. Nevüket a hátukon hordott fém edényről kapták.

A fekete bányászatot eredetileg kínai vendégmunkások kezdték, akiket hamar felcseréltek a helyiek. Mongóliában több mint 100.000 ember foglalkozik illegálisan az arany kitermelésével. Legtöbbjük pásztorok voltak, majd marháikat eladva tértek át a bányászatra.

A fővárostól nyugatra bányásznak.

mon7

A fekete nindzsák a hivatalos társaságokat követik. A korábbi ipari területeken ásnak és kézzel mossák az aranyat. A felnőttek a szó legszorosabb értelmében feketéznek, a gyerekek pedig nem járnak iskolába.

mon9

A fekete nindzsa munkahelye.

Eddig 950 patak tűnt el az országban. Egy kínai vállalat például nem megfelelően hajtotta végre projektjét, gátjuk teljesen blokkolt egy folyót, ami több száz kilométer hosszan kiszáradt. Egyre több gyermek születik különböző rendellenességekkel, mivel a nindzsák a bányász cégek toxikus anyagaitól mérgezett területen dolgoznak. Sokan a gyakori kőomlások miatt halnak meg.

mon12

A névadó munkaeszköz

mon13

A zsákmány

mon15

A lelőhelyeken egész telepek alakulnak, ahol mindenki ás a folyók mentén. Telephelyeiken nemcsak kereskednek, de szórakoznak is.

mon16

Agyag segítségével mossák át az aranyat.

mon18

Ulan Batortól északra tesztelik a végterméket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez