Ukrán válság=szovjet tankok kelet-európai bevonulása?

Barack Obama a szovjet tankok kelet-európai bevonulásához hasonlította az ukrajnai helyzetet, de figyelmeztetett arra is, hogy már nem a hidegháborúban élünk.

Oroszország ukrajnai fellépése azokat az a napokat idézi, amikor szovjet tankok gördültek be Kelet-Európába – jelentette ki szerdán Barack Obama amerikai elnök a West Point-i katonai akadémián. “De ez nem a hidegháború” – hangsúlyozta az elnök.

Rámutatott: Amerikának az a képessége, hogy alakítani tudja a világ közvéleményét, segített azonnal elszigetelni Oroszországot. Felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai vezető szerepnek köszönhetően a világ azonnal elítélte az orosz fellépést, Washingtonhoz hasonlóan az Európai Unió és a hetek országcsoport (G7) is szankciókat vezetett be és a NATO megerősítette elkötelezettségét a kelet-európai szövetségesek mellett.

“Nem tudjuk, hogy a helyzet hogyan alakul, és lesznek súlyos kihívások. De az, hogy a szövetségeseinkkel együtt kiálltunk a nemzetközi rend mellett, esélyt adott az ukránoknak arra, hogy megválasszák a jövőjüket” – mondta Obama a vasárnapi ukrán elnökválasztásra utalva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez