Határmenti háborút robbanthat ki a vízhiány

Felújítás miatt átmenetileg lezárná egyik csatornáját Kirgizisztán, ami miatt azonban az üzbég termőföldek jelentősen szenvednének.

A Nagy Namangan csatorna 1970-1979 között épült Kirgizisztán és Üzbegisztán határán, amely azóta körülbelül 50.000 hektár kirgiz és üzbég terület vízgazdálkodását látja el. A negyven éves létesítmény felújításra szorul, ám az ezzel járó leállás komoly problémákat okozhat.

„A kirgiz energetikai szektor üzemeit fel kell újítani, ez kétségtelen. Nem megfelelő azonban a célra kiválasztott időpont. Üzbegisztán érdekeit is figyelembe kell venni . A Namangan csatorna ugyanis teljes gyapotültetvényeket lát el, ha elzárjuk a vizet, háború is kezdődhet” – jelentette ki hétfőn Marsz Szarijev politológus.

A csatorna elzárása az üzbég elnök, Iszlam Karimov szerint is kockázatos lépés, aki egyszerűen vízháborúnak nevezte a kirgiz terveket.

Egész pontosan Kirgizisztán arra készül, hogy ideiglenesen bezárja a Namangan csatornához tartozó Ucs-Kurgan vízierőművet. Erről múlthéten beszélt újságíróknak Abdirhman Mamatalijev, kirgiz miniszterelnök helyettes: „Figyelmesen megvizsgáltuk, hol és mely csatornák várnak felújításra. Az Ucs-Kurgan erőmű 30 köbmétere üzbég, 5 pedig kirgiz területeket lát el.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez