Putyin: a külpolitika továbbra is független marad

Oroszország nem tűri saját érdekeinek megsértését, továbbra is folytatja a nemzetközi jogi normák megvédését és küzdeni fog a honfitársaiért az egész világon.

Az orosz külpolitikának ezt az irányát vázolta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor Moszkvában az orosz nagykövetekkel és állandó képviselőkkel találkozott.

A világ már nem egypólusú, de ezt még nem értette meg mindenki. Számos olyan központ alakult, amely globális befolyással rendelkezik. Ezek érdekeit veszélyes lenne figyelmen kívül hagyni. Az egyik ilyen központ Oroszország és Kína. Oroszországra ugyanakkor próbálnak nyomást gyakorolni az ukrán helyzet miatt – mondja Alekszandr Guszev elemző:

Az USA nyomást akar gyakorolni Oroszországra és úgy véli, hogy be lehet vezetni egy harmadik szankciós csomagot. Itt azonban van egy „de”, amelyet az európai országok vezetői mondtak ki június 4-én Brüsszelben a Hetek találkozóján. A vezetők nemet mondtak az USA-nak, így a harmadik szankciós csomag egyelőre nem tűnik reálisnak.

A harmadik szankciós csomaggal kapcsolatos helyzet nagyon is figyelemreméltó – biztosítanak a szakemberek. Valójában Európa sokban függ Oroszországtól – gazdaságilag, geopolitikailag. Moszkva tartja az erőegyensúlyt Európában és ott ezt tudják – mondja Alekszej Muhin politológus:

Oroszország, ahogy eddig is, a stabilitás egyik alapeleme Európában, ahol ezt értékelték: mind Vlagyimir Putyin orosz elnök, mind pedig az orosz KüM erőfeszítéseit. A továbbiakban Oroszország és az EU álláspontjainak közeledése elkerülhetetlen lesz Brüsszel és azoknak az országoknak az ellenére is, amelyek az USA-t támogatják.

A szakértők több olyan pontot említenek meg, amelynek megvalósítása az orosz diplomácia előtt áll. Először, a jelenlegi politika folytatása, amely független és figyelembe veszi a nemzetközi jogokat. Oroszország pozíciója célratörőbb lesz – mondja Alekszej Muhin:

Ha a PACE továbbra is így bánik Oroszországgal, az kilép a szervezetből. Ilyen bejelentés először hangzott el Putyin szájából. A másik, hogy Oroszország már előkészítette gazdaságának átcsoportosítását.

A másik fontos tényező, hogy ki kell alakítani az ország megfelelő imidzsét a világban: Oroszországot és annak pozícióját figyelembe kell venni. Ez fontos tényezője annak az elrettentő politikának, amelyet az USA folytat – hangsúlyozta Alekszandr Guszev. Oroszország annak példájává válik, hogy egy komoly politikai erőnek hogyan kell megfelelően viselkednie a nemzetközi arénában. Éppen Oroszországra figyel sok ország, amelyeknek eltérő álláspontjuk van a globális kérdéseket illetően. Minél tovább fogja megőrizni Oroszország ezt a politikai irányvonalat, annál nagyobb nemzetközi tekintélyt és annál több partnert szerez.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez