Már 5 milliárddal tartozik Ukrajna a Gazpromnak

Ukrajna kifizetetlen orosz gázszámlája tovább emelkedett júniusban, meghaladta az 5 milliárd dollárt – Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari cég vezérigazgatójának kedden ismertetett közleménye szerint.

A Gazprom számításai szerint júniusban Ukrajna 1,7 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból 838 millió dollár értékben. Ezzel együtt Ukrajna már 11 535 milliárd köbméter földgáz után nem fizetett, az adósság 5,296 milliárd dollárra emelkedett. Sok éve kötött megállapodás szerint Ukrajnának minden hónap 7-éig kell rendeznie az előző hónapban importált orosz földgáz árát. A Gazprom-vezér közleménye szerint hétfőn letelt az átutalás határideje, pénz azonban nem érkezett a cég számlájára.

Oroszország az idei első negyedévben kedvezményes áron, ezer köbméterenként 268,5 dollárért szállított földgázt Ukrajnának. A Gazprom a kedvezményt áprilistól megszüntette, így a földgáz ára 485 dollárra ugrott. Időközben a Gazprom az egyre gyülemlő rendezetlen számlák miatt úgy döntött, hogy Ukrajnának előre kell fizetnie az importért. Tekintettel arra, hogy Ukrajna nem teljesítette a feltételt, a Gazprom június 16-án leállította a gázszállítást Ukrajnának. Az intézkedés nem érintette az Ukrajnán át Európába irányuló orosz szállításokat, az orosz exportban azóta sincs fennakadás.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez