Megvannak az abház elnökjelöltek, Moszkvának bármelyikük jó volna

abhaz3Összesen négy jelölt versenyzik az előrehozott elnöki választáson Abháziában. Moszkva mindegyikükkel kész az együttműködésre.

Alapvetően nem egy nyugodt vidék a Kaukázus, folyamatosan kételyek és kérdések övezik. A legújabb május végén robbant, amikor tömegtüntetések után menesztették elnöki hivatalából Alekszandr Ankvabot Abháziában. A vitatott státuszú terület augusztus 24-én választ új államfőt.

A jelöltek közül Raul Hadzsimba, az ellenzéki Népi Egység Fórumának vezetője a legesélyesebb. Aszlan Bzsanija, a Biztonsági Szolgálat vezetője és Mirab Kismarija, hadügyminiszter Ankvab emberei. Leonyid Dzapsba korábbi belügyminiszter szintén ellenzéki politikus.

Hogy közülük ki lesz a befutó, Oroszország szempontjából lényegtelen. Alekszandr Krilov, orosz szakértő a Vedomosztyi ma reggeli cikkében elmondta, Moszkva nem folyik bele ebbe a választásba és bárki legyen a győztes, kész vele együttműködni.

Ha az új elnök segítségével megvalósul az orosz-abház határ megnyitásának maximális lehetősége, megnyílik az Abházián áthaladó orosz-örmény vasútvonal és az orosz üzleti érdekek is biztosítva lesznek, Moszkva teljes mellszélességgel támogatni fogja az új elnököt – magyarázta egy Kreml közeli forrás a Vedomosztyinak.

Inal Hasig, abház szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy minden elnökjelölt tökéletesen érti az Oroszországgal való együttműködés szükségességét; ugyanakkor a szuverenitásról való lemondásról egyikőjük sem beszél.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez