Tetteket vár Putyintól Obama

Moszkva nem tett lépéseket az ukrán válság enyhítésére, az Oroszország ellen újonnan elfogadott amerikai büntetőintézkedések pedig azt a célt szolgálják, hogy egyértelművé váljon, következményei vannak Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziójának – mondta az amerikai elnök.

Helyi idő szerint szerdán a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Barack Obama emlékeztetett arra, hogy többször is nyomatékosította: Oroszországnak tettek, és nem csak szavak révén kell bizonyítania, hogy az Ukrajna keleti részén kialakult feszültség enyhítésén fáradozik. Véleménye szerint Moszkva ezt nem tette meg, sőt fokozta a válság súlyosbodását eredményező tevékenységét.

Az elnök kijelentette: az Egyesült Államok hangsúlyozta, hogy diplomáciai úton akarja rendezni a válságot. Oroszországnak pedig bizonyítania kell, elkötelezett aziránt, hogy véget érjen a feszültség. Amennyiben ezt nem teszi meg, Washington újabb szankciókat hoz.

A megfigyelők szerint az Oroszország ellen hozott eddigi legszigorúbb amerikai büntetőintézkedésekről szólva – amelyek érintik többek közt a Rosznyeft olajipari óriást, valamint a Gazprombankot – Obama azt mondta, Oroszország szembesül azzal, hogy diplomáciai elszigetelődése fokozódik, gazdasága pedig gyengül a válságban játszott szerepe miatt. “Ezek a szankciók jelentősek, de ugyanakkor célzottak, és úgy határozták meg őket, hogy a lehető legnagyobb hatással legyenek Oroszországra, de csak korlátozott mértékben gyűrűzzenek át az amerikai cégekre vagy a szövetségeseink vállalataira” – fogalmazott.

Obama a gázai konfliktusról szólva úgy fogalmazott, Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamász rakétatámadásaitól, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a konfliktusban ártatlanok halnak meg. “Sem az izraeli, sem a palesztin emberek nem akarnak így élni” – mondta, és hangsúlyozta, hogy mindkét oldalon meg kell védeni a civileket. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok szorosan együttműködik a térségbeli partnereivel abban, hogy enyhüljön a feszültség Hozzátette: támogatja Egyiptom törekvését a tűzszünet elérésére, és továbbra is diplomáciai megoldást szeretne látni.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, Oroszország elfogadhatatlannak tartja és visszautasítja az Egyesült Államok által ellene az ukrán válság miatt foganatosított újabb büntetőintézkedéseket. Mint mondta, az amerikai kormány “mondvacsinált és hamis” ürüggyel fokozta a szankciókat, ez pedig botrányos és a legteljesebb mértékben elfogadhatatlan. A politikus “kemény és fájdalmas” ellenintézkedésekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat, hozzátette azonban, hogy Oroszország “nem fogja másolni az amerikai kormány módszereit”, nem hagyja provokálni magát, és “megőrzi nyugalmát” a válaszlépés során.

“A szankciók sokszor visszafelé sülnek el, az Egyesült Államok által az ukrán válság miatt Oroszország ellen foganatosított újabb büntetőintézkedések pedig zsákutcába viszik és súlyosan károsítják az amerikai-orosz kapcsolatokat” – jelentette ki válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki épp egy brazíliai látogatáson tartózkodik. Vlagyimir Putyin helyi idő szerint szerdán újságíróknak azt mondta, részleteiben is meg kell ismernie a szankciókat, hogy fel tudja mérni azok hatósugarát. Ugyanakkor hozzátette, biztos abban, hogy az intézkedések hosszú távon károsak az Egyesült Államoknak is.

A szankciók “azt jelentik, hogy azok az amerikai vállalatok, amelyek jelen akarnak lenni Oroszországban, elveszítik versenyképességüket a többi globális energetikai vállalattal szemben” – utalt az orosz elnök arra, hogy a büntetőintézkedések többek közt a Rosznyeft olajipari óriást is sújtják. Putyin példaként az Exxon Mobilt említette, amelynek engedélye van az oroszországi működésre. “Szóval nem akarják, hogy jelen legyenek (Oroszországban)? A saját nagy energetikai cégeiknek okoznak kárt” – vélekedett.

Az orosz elnök kijelentette, hogy Oroszországnak elemi érdeke, hogy Ukrajnában mielőbb véget érjen a kormányerők és a szakadárok közötti konfliktus. “Oroszországon kívül nem tudok még egy olyan országról – kivéve magát Ukrajnát -, amelynek ugyanakkora érdeke fűződne ahhoz, hogy vége legyen a vérontásnak és stabilizálódjon a helyzet a szomszédunkban” – fogalmazott.

A szerdán büntetőintézkedésekkel sújtott Rosznyeft – Putyin kíséretében szintén a dél-amerikai országban tartózkodó – elnök-vezérigazgatója igazságtalannak, elfogultnak és törvénytelennek nevezte az olajipari óriás elleni szankciókat, mondván, hogy a vállalatnak nincs szerepe az ukrán válságban. Igor Szecsin is úgy vélekedett, a szankciók sérteni fogják a Rosznyefttel együttműködő amerikai vállalatok és bankok érdekeit. Szerinte sokkal inkább az orosz állam, és nem a Rosznyeft volt az intézkedések célpontja. Megjegyezte továbbá, hogy az amerikai döntés valójában arra való kísérlet, hogy rontsanak az orosz emberek gazdasági jólétén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez