ENSZ békefenntartók érkeznek Ukrajnába?

A maláj gép csütörtöki lelövése után rendezik soraikat a nyugati erők. Úgy tűnik, végre megértették az eddigi módszerek nem oldják meg az ukrán válságot. A hétvégén újabb szankciókról, de ENSZ békefenntartókról is esett szó.

Miközben, nem éppen zavartalanul, zajlott a maláj gép áldozatainak és roncsainak összeszedése nem volt nyugodt hétvégéje az orosz, az ukrán és a nyugati vezetőknek, mindenki a maláj gépről és lelövése következményeiről tárgyalt.

Petro Porosenko az ENSZ főtitkárral folytatott telefonbeszélgetést a hétvégén. Ban Ki Mun sokkolónak és megengedhetetlennek nevezte a maláj gép lelövését. Megegyeztek, ezen a héten Kijevbe érkezik a Jeffrey Feltman, a szövetség főtitkárhelyettese, aki a Kelet-Ukrajnában zajló válság rendezésén dolgozik. Az ukrán elnök terrorista szervezetnek nevezte az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Köztársaságot.

A nyugati államok is egyeztettek. A német, a brit és a francia elnökök közös közleményben próbálták meggyőzni Vlagyimir Putyint, ha nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az Európai Unió fog cselekedni a Külügyminiszterek Tanácsa keddi ülésén.

Más megoldást javasolt egy német keresztény-demokrata politikus. Andreas Schockenhoff ENSZ csapatokat küldene az érintett ukrajnai területekre. Véleménye szerint a békefenntartóknak először a tűzszünetet kellene elérnie mindkét oldalon, hogy biztosíthassák az ukrán válság független felügyeletét.

Hogy mennyire valószínű az ENSZ csapatok ukrajnai megjelenése, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap ma reggeli száma szerint Jeffrey Feltman kijevi látogatásakor minden bizonnyal napirendre kerül a kérdés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez