Így kovácsol erényt a szankciókból Moszkva

Az orosz lakosság 9 százaléka érzi úgy, hogy személyesen rá negatívan hatnak a nyugati szankciók, derül ki egy friss orosz felmérésből. Ez jó alapot adhat az ősszel felerősödő, új propaganda irányzatnak, miszerint a Nyugat a hibás szankciók miatt és nem az orosz vezetés, illetve a gazdaság. Szakértők azonban kételkednek ezen retorika hatékonyságában és bíznak a lakosság józan ítélőképességében.

A Társadalmi Vélemény alapítvány közvélemény kutatása kimutatta, a társadalom 42 százaléka szerint hatnak a nyugati szankciók Oroszországra: 13 százalék erős, 29 gyengébb hatásról beszél, 9 százalék viszont saját bőrén érzi azok következményeit.

Alaposabban megvizsgálva ezt a 9 százalékot kiderül, hogy legtöbbjük szegény és alacsonyan képzett. Az alapítvány szerint minél szegényebb valaki, annál könnyebben okolja a nyugati szankciókat problémái miatt.
Az ukrán, lengyel és egyéb európai termékek embargója a korábbiaknál kétségtelenül többet vesz ki az oroszok pénztárcájából. Ha az árnövekedés ősszel is folytatódik, akkor azt könnyen saját céljaira fordíthatja az ország vezetése. Ezzel összefüggésben könnyen ellenkezőjére fordulhat a szankciók eddig tálalása. Míg az év első felében nyugtatták a lakosságot, nem érheti őket bántódás, őszre a szankciók lehetnek minden baj okozói, a legnagyobb ellenségek.

Az új propaganda hatékonyságában azonban kételkedik Grigorij Kertman, a Társadalmi Vélemény elemzője. A Nyezaviszimaja Gazeta ma reggeli cikkében rámutatott, hogy a fenti kutatás szankciók hatásával kapcsolatos kérdésére csupán 37 százalék válaszolt igennel és 21 nemmel. Ez alapján Kertman bízik a lakosság józanságában, akik szerint lugyan ehetnek problémák a nemzetközi kereskedelemben, de jelentős gondokat nem fognak okozni. Azok száma pedig, akik a büntetőintézkedések miatti apokalipszisről beszélnek, elenyésző.

Kapcsolódó cikkek:

Kalapáccsal őrjöng egy orosz férfi az amerikai szankciók miatt – videó

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez