Így baltázta el Moszkva és Kijev közösen a tűzszünetről szóló hírt

Határozottan felcsillant ma délelőtt a remény, hogy hamarosan tűzszünetet hirdetnek Kelet-Ukrajnában. Nemcsak a sajtó, de a piacok is pozitívan reagáltak a hírre. Alig két órán belül azonban megkezdődött a visszakozás, a pontosítás, a helyreigazítás. Hogy is történt mindez és mire utal?

Nem igazán használjuk a háború kifejezést az ukrán válsággal kapcsolatban. Talán azért, mert valójában információs háborút vívnak a felek. Az esetleges tűzszünettel kapcsolatos mai szópárbaj ékes példája ennek. Alaposabban megvizsgálva a mai sajtóhíreket több baklövés is szembetűnhet.

A viszonylag nyugodt reggel után kora délelőtt érkezett a hír, az orosz és az ukrán elnök telefonon egyeztetett a válságról. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője szerint az államfők véleménye nagy mértékben megegyezik az ukrán válságból kivezető útról. A BBC pedig arról számolt be, hogy Petro Porosenko egyet ért Putyinnal a tartós tűzszünetet illetően Ukrajna keleti részén.

Ezt követően az ukrán elnök Twitter oldalán ukránul ás angolul is megjelent a mondat: „Az orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésem eredményeként egyetértésre jutottunk a tartós tűzszünetről Donyeck megyében.” A RIA Novosztyi orosz hírportál ezt úgy értékelte, hogy Porosenko már ki is hirdette a tűzszünetet. Az Unian ukrán hírügynökség pedig arról írt, hogy az elnökök megegyeztek a tűzszünetről Donyeck megyében.

A futótűzként terjedő hírre a piacok is reagáltak, méghozzá pozitívan. A Napi Gazdaság adatai szerint Európában a londoni FTSE 0,81, a frankfurti DAX 1,18, a párizsi CAC-40 1,15 százalékot szedett össze, és a forint is erősödött. Ugyanakkor a moszkvai értéktőzsde indexei is gyors és jelentős emelkedést mutattak. A Szberbank állami pénzintézet árfolyama 4,23, a VTB bank 1,93, a Gazprom 2,75 százalékkal emelkedett és a rubel árfolyama is erősödött.

Túl szép volt ez azonban ahhoz, hogy igaz legyen. A visszakozást a ma már egyszer nyilatkozó Dmitrij Peszkov kezdte meg. A RIA Novosztyi (moszkvai idő szerint 12:52) híradása szerint Putyin sajtótitkára kijelentette: a vezetők nem egyeztek meg a tűzszünetről, amennyiben Oroszország nem játszik szerepet a konfliktusban. Ugyanakkor kétségtelenül tárgyaltak annak megoldásáról. Porosenko hivatala szintén pontosított. A telefonbeszélgetésről szóló hír szövegében az eredeti „tartós tűzszünet” kifejezést a „tűzszünet menetrendje”formára írták át. Később még maga Vlagyimir Putyin is megszólalt az ügyben, aki mindenkit felvilágosított, valójában ő és ukrán kollégája pontokba szedték a tűzszünethez szükséges lépéseket.

A helyzet abszurditását jól mutatják a világ reakciói. Az Európai Unió nem kívánja kommentálni az ominózus telefonbeszélgetést. Barack Obama ma Tallinnban hangsúlyozta, amíg Oroszország támogatja a szeparatistákat Kelet-Ukrajnában, nem lehet a tűzszüneti menetrendet bevezetni.

Nem tudni, meddig vehető még komolyan az ukrán válság az ilyen és ehhez hasonló baklövések miatt. Az orosz sajtó és a piacok rövid, de egyértelműen pozitív reakcióit azonban fontos figyelembe venni, amelyek ha nem is bizonyítják, de sejtetik, mennyire terhes már számukra ez a téma.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez