Tiltakozásul disznófejet tűztek egy iszlám iskola kapujára

disznófejExtrém módon ellenzik az Iszlám terjedését a grúz ortodoxok. Sokan közülük komoly veszélynek tekintik a növekvő török befolyást az adzsariai területen.

Míg tiltakozásul Luther Márton a wittenbergi várkapura a katolicizmust vádló 95 pontját, addig a grúz ortodoxok egy disznófejet tűztek Kobuleti egyik medreszéjére. A Grúz Ortodox Egyház tagjainak nem ez az első meglepő akciója az Iszlámmal szemben. Korábban szintén egy medresze elé hatalmas keresztet állítottak. Sok grúz ugyanis külső fenyegetésként éli meg az Adzsaria Autonóm Köztársaság területén fekvő Kobuletiben növekvő török jelenlétet.

A mostani akciót egy nő találta ki, aki szerint az érintett iszlám iskola illegális. Az Eurasianet.org úgy tudja, hogy a medresze épületének török tulajdonosa eredetileg egy hotel terveiről beszélt. Később azonban kiderült, hogy valójában egy iszlám iskolát szeretne ott működtetni. A helyi hatóságok megerősítették a medresze terveinek törvénytelenségét, mivel a tulajdonos nem rendelkezett a megnyitáshoz szükséges engedéllyel.

Jemal Paksadze, grúziai mufti példátlan incidensnek nevezte az esetet, amely sérti az ország muszlim közösségét. „Ha tehetséges és intelligens grúzok vagyunk, akkor tiszteletet kellene mutatnunk egymás iránt” – hangsúlyozta a vallási vezető.

Ezzel egy időben a Grúz Ortodox Egyház a támadástól elhatárolta ugyan magát, de az azt kiváltó októl nem. Az évszázados muszlim hódítókkal és a 70 éves kommunizmussal szemben következetesen kiálló ortodox vallást a nemzeti identitás szinonimájaként értelmezik a grúz társadalomban. Ezt pedig az ország vezetése is tiszteletben tartja, éppen ezért óvatosan kezeli a befolyásos vallási intézményt. Ennek ellenére a rendőrség eljárást indított az elkövetőkkel szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez