Félnek segíteni a bebörtönzött királylánynak a jogvédők?

Kétségbeesetten próbál szabadulni a taskenti házi őrizetből és az esetleges börtönbüntetés rémképétől az üzbég elnök nagyobbik lánya. Bár a múlthéten már a nemzetközi sajtótól kért segítséget, egyelőre a jogvédők nem ugrottak rá az ügyre. Ennyire fél mindenki Iszlam Karimovtól?

Nem nevezi politikainak Gulnara Karimova ügyét a Human Rights Watch, a védelemhez való jogát ugyanakkor nem vitatja. A despotikus üzbég elnök lányát azonban egyelőre senki nem akarja védeni annak ellenére, hogy londoni szóvivője, Locksley Ryan a múlt héten nyilvánosságra hozott képeket a Taskentben élő nőről.

A nemzetközi jogvédő szervezet üzbég specialistáját, Steve Swerdlowot egy hónap után sikerült kifaggatnia az ügyről az Uznews.net újságírójának. Szerinte a fő problémát a bizonyítékok hiánya jelenti. Bármilyen vizsgálat elindításához ugyanis nem elég, amit maga Gulnara Karimova és fia, ifjabb Iszlam Karimov állít a házi őrizetről. Hogy rajtuk kívül ki tanúsíthatná még ezt, arra azonban Swerdlow nem válaszolt.

Ennek ellenére a Human Rights Watch komolyan foglalkozik Karimova panaszával, hogy mennyire rossz körülmények között él lányával, valamint hogy élettársát megverték. Tovább azonban, megint csak bizonyítékok híján, nem tudnak lépni. Azt viszont elismerik, ha tényleg bírósági végzés nélkül, február óta házi őrizetben van, az igenis jogsértés.

Swerdlow szerint Karimova ügye más szempontból is érdekes. Ez ugyanis tovább erősítheti a feltevést, hogy az üzbég vezetés nem veszi figyelembe a nemzetközi kötelezettségeket és normákat.

Végül két megoldást javasolt. Az egyik, hogy kérjék független újságírók és megfigyelők beengedését Taskentbe, valamint tegyék lehetővé a védelem megválasztását Karimova számára. A Human Rights Watch pedig továbbra is várja Karimova jóval alaposabb kérvényét az üzbegisztáni jogsértésekről, illetve apja kormányzásának értékelését.

Hogy az utóbbitól erősen fél az üzbég elnök lánya, mert esetleg negatívan befolyásolná a jövőjét? Bár Swerdlow ennek nem zárja ki a lehetőségét, szerinte azonban lehetnek Karimova körül elég bátor és önzetlen barátok, akik ezt helyette megteszik.

Kapcsolódó cikkek:

A tündökléstől a bukásig – Így áldozott le az elnök lányának csillaga

Meg akarták mérgezni az üzbég elnök lányát és unokáját

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez