NATO kiképzőbázis létesülhet Grúziában

A grúz védelmi miniszter szerint országa nem fog lemondani a NATO kiképzőbázis építésének tervéről és nem fogja a Nyugattal fenntartott kapcsolatait sem leépíteni Oroszország kedvéért.

A kaukázusi ország 2008-ban rövid háborút vívott Oroszországgal és azóta is komoly szembenállást tanúsít. Irakli Alaszania, védelmi miniszter szerint azonban “a konfrontációt el kell kerülni, Grúziának stabilitásra van szüksége.” A miniszter ugyanakkor egy interjúban így fogalmazott: “De sohasem fogunk meghajolni az oroszok előtt […] az orosz ‘diktátumok’ előtt, melyek megmondanák, mi a jó Grúziának.” – írja a The Moscow Times.

A moszkvai lapnak adott interjújában Alaszania kitért az ukrán válságra is, mely szerinte óriási veszélyt jelent a térség stabilitására.

Grúzia idén nyáron írt alá társulási szerződést az EU-val, azonban nem sikerült tovább lépnie a NATO- csatlakozáshoz vezető úton. Moszkva válaszul gazdasági szankciókkal sújtotta a kaukázusi országot. A védelmi miniszter azonban elmondta, az együttműködés továbbra is működni fog Tbiliszi és a NATO közt, melynek része lehet egy kiképzőközpont létrehozása. Ezt közösen működtetnék és egy újabb eleme lehetne Grúzia védelmében. Alaszania úgy nyilatkozott, országa kész a közel-keleti terrorista szervezet, az Iszlám Állam ellen segítséget nyújtani a szövetségnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez