A lengyelek kemények a Krím kérdésében

Bronislaw Komorowski szerint az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók visszavonásának feltételéül a Krím-félsziget visszaadását kell szabni.

A Rzeczpospolita című lengyel napilapnak nyilatkozva Komorowski a szankciók lehetséges feloldását firtató kérdésre válaszolva kijelentette, szerinte az egész nyugati világ Oroszország krími kivonulásával köti össze az ügyet.

A szankciók hatását értékelve, a lengyel elnök elmondta: a büntetőintézkedések politikája megerősítette az ukrán ellenállást. Oroszországnak pedig, eredeti terveivel szemben, csak a Donyeck-medencét sikerült hatalmába keríteni.

Annak a véleményének is hangot adott, fontos az Európai Unió egységes álláspontjának fenntartása az ukrán válsággal kapcsolatban, annak ellenére, hogy „a közeljövőben ez próbatételnek lehet kitéve”. Ezzel az EU országainak eltérő Oroszország politikájára utalt a lengyel államfő.

Hangsúlyozta: nem ért egyet azzal az állásponttal, hogy a NATO szempontjából az ukrán válságnál súlyosabb az Iszlám Állam problémája. Ez szavai szerint nem „fokozhatja le a biztonságpolitikai problémák rangsorolását a NATO keleti szárnyán”, a térség szempontjából a közvetlen keleti szomszédságban megteremtendő biztonság a legfontosabb.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez