Aláírásgyűjtés a megkínzott üzbég nőért

ailogo

Az Amnesty International (AI) tagjai 123 országban, több mint 200.000 aláírást gyűjtöttek Dilorom Abdukadirovának, a megkínzott és 18 évre ítélt üzbég édesanyának. Az összesen 1139 magyar aláírás Dilorom azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését követeli a taskenti női börtönből – tájékoztat az AI sajtóközleménye.

Az emberi jogi szervezet képviselői az aláírásokat október 21-én, kedden adták át több európai nagyvárosban az üzbég nagykövetségek képviselőinek. Az osztrák és a magyar aktivisták Üzbegisztán bécsi nagykövetségén próbálták átadni közös levelüket és az összegyűjtött aláírásokat, de nem vették át tőlük. Ezzel egy időben a magyar jogvédők a Hősök terén fotóakcióval hívták fel a figyelmet az üzbég hatóságok kínzásaira.

Dilorom Abdukadirova négygyermekes családanya 2005-ben részt vett egy, az üzbég kormány gazdaságpolitikáját kritizáló békés tüntetésen Andizanban. A rendőrök váratlanul tüzet nyitottak a demonstrálókra, és több száz embert – köztük nőket és gyerekeket – öltek meg. Dilorom a vérengzés elől elmenekült, és végül menekült vízummal Ausztráliában telepedett le. Négy évvel később visszatért családjához, miután többször ígéretet kapott az üzbég kormánytól, hogy hazatérése esetén nem esik bántódása.

Ezzel szemben már a taskenti repülőtéren letartóztatták. A négy napig tartó előzetes fogvatartás során többször megkínozták, végül pedig az alkotmányos rend elleni szervezkedéssel és az ország illegális elhagyásával vádolták meg. Családja elmondása szerint a nő csontsoványan, zúzódásokkal az arcán, és kendője nélkül jelent meg a tárgyalásán, amit hívő muzulmánként önként soha nem vett volna le nyilvános helyen. Először tíz évet kapott, amit később még nyolc évvel hosszabbítottak meg, mert állítólag „rossz magaviseletével” vétett a börtön szabályzata ellen. Hogy ez pontosan mit jelent, sosem derült ki.

Dilorom Abdukadirova az Amnesty International szerint lelkiismereti fogoly, akit azért ítéltek el és kínoztak meg, mert a véleménynyilvánításhoz és a békés gyülekezéshez való alapvető jogát gyakorolta.

Az AI petíciójában arra szólítja fel Iszlam Karimov üzbég elnököt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az üzbegisztáni hatóságok ejtsenek minden vádat Dilorom ellen, és azonnal, feltételek nélkül engedjék őt szabadon. Ezenkívül azt is követelik, hogy haladéktalanul, egy független és hatékony nyomozás keretében vizsgálják ki a Dilorom Abdukadirova ellen elkövetett kínzással kapcsolatos vádakat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez