Arktisz minisztériumot hozhatnak létre?

Ellentmondó információk keringenek az orosz sajtóban arról, hogy a moszkvai vezetés egyre fontosabb területként kezeli az Arktiszt,  külön minisztérium foglalkozna a régióval.

Dmitrij Peszkov és Natalija Timakova, az elnöki és a miniszterelnöki szóvivő is cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint  Arktisz Fejlesztés Minisztériumot állítana fel a moszkvai kormány.

“Nem tudok ilyen tervekről.” – nyilatkozta Peszkov, Timakova azonban már egyértelműbben fogalmazott: “Nem tervez a kormány ilyen átalakításokat.” – írja a The Moscow Times.

Dmitrij Kobilkin, a Jamali Nyenyecföld régió kormányzója azonban úgy nyilatkozott a Kommerszant-nak, hogy mandátumának 2015-ös lejárta után ő vezetné a felállítandó minisztériumot. Ki mond igazat? Egyelőre nem világos.

Moszkva évek óta egyre nagyobb figyelmet szentel az Arktisznak. A nyersanyagokban gazdag, tenger alatti területeket szeretné az Egyesült Nemzetek Szervezetével (ENSZ) Oroszország részeként elismertetni. Ezt demonstrálandó, 2007-ben egy mini-tengeralattjáróval orosz zászlót helyezett el Moszkva az egyelőre semleges víz alatti kontinentális talapzatra.

Putyin már 2014 áprilisában tett megjegyzéseket az Arktisz minisztériumi szintű képviseletéről. “Fejlesztenünk kell a területet érintő döntéshozatalt és végrehajtást.” – mondta egy beszédében az orosz elnök tavasszal, melyben nagy munkabírású és hatékony arktiszi bürokrácia létrehozását is fontosnak nevezte.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez