Nehéz idők járnak a bahreini ellenzékre

A 2011-es tüntetések óta a bahreini hatóságok folyamatosan igyekszenek minden demonstrációt megakadályozni és a politikai ellenzéket – amely leginkább az ország 70%-át kitevő síitákból áll – működőképtelenné tenni. Az ellenzéki Ali Szalman sejket hat órán át hallgatta ki a rendőrség, miközben ma négy síitát életfogytiglanra ítélt a bíróság.

Ali Szalman sejket négy ügyvéd kísérte a rendőrségre. Több mint hat óra elteltével óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A Vefak főtitkárát azért idézték be, hogy vallomást tegyen “a rendőrség gyalázásáról”, miután a belbiztonsági erők szerdán betörtek egy művészeti kiállításra, amelyet ez a párt szervezett az emberi jogok állítólagos hatósági megsértéséről a rendszerellenes tüntetések alatt.

Ellenzéki csoportok “politikai zsarolásnak” minősítették a hatóságok fellépését, miközben ellenzéki ügyvédek azt mondták, hogy a kihallgatás illegális volt, és nem fogalmaztak meg vádat Szalman ellen. A kormány szóvivője előző nap közleményben jelezte, hogy a Vefak főtitkára ellen az a vád, hogy megrágalmazta a belügyminisztériumot.

A forradalom múzeuma című vitatott kiállításon azt mutatták be, miként sértettek jogot a hatóságok a 2011 februárja óta folyó tiltakozások során. A rendőrök megrongálták a kiállított tárgyak egy részét, elkoboztak a Vefak tulajdonában lévő számítógépeket – állítják ellenzékiek, akik panaszt tettek az ENSZ szólásszabadsággal foglalkozó különleges előadójánál.

Ezenfelül Bahreinben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek négy síitát, akik állítólag merényleteket akartak elkövetni az ország vezetői ellen. A vád szerint létrehoztak egy terroristasejtet, amely kapcsolatban állt az iráni Forradalmi Gárdával, és amelynek az volt a célja, hogy merényleteket kövessen el bahreini vezetők ellen.A BNA hivatalos bahreini hírügynökség vasárnap késő esti jelentése szerint a bíróság az ügyben hat további vádlottra 15-15 évnyi szabadságvesztést szabott ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez