Miért merev pénisszel temették el Tutanhamont?

A világ talán legismertebb fáraóját millió titok övezi. Mióta Howard Carter 1922-ben rábukkant az érintetlen sírra, rejtélyek sorát próbálták megfejteni a tudósok. A kairói Amerikai Egyetem egyiptológusai most azt gondolják: hosszú évek munkájával sikerült megoldaniuk ezek egyikét. Nevezetesen azt, hogy miért mumifikálták a fiatal fáraót égnek meredő pénisszel. Vallási okokról beszélnek.

Tutanhamon sírkamrájában jópár olyan bizarr rituálénak találták nyomát az egyiptológusok, amelyeknek más sírokban híre sem volt. Így a fáraót 90 fokban rögzített pénisszel temették el, a múmiát fekete folyadékkal, vélhetően olaj és gyanta keverékével vonták be, hiányzott a szíve, és nem volt ott a mellén a máskor elkerülhetetlen amulett, a szív-skarabeusz sem. Ez egyetlen más múmiánál sem hiányzott, hisz azt jelképezte, hogy viselője méltó a túlvilági életre.

A rejtély régóta foglalkoztatja az egyiptológusokat. A kairói Amerikai Egyetem csapata most előállt egy elmélettel, mely szerint vallási okokra vezethetők vissza a bizarr jelenségek. Tutanhamont eltemetői azonosítani akarták az alvilág istenével, Ozirisszal.

A fiatal fáraó édesapja, Ehnaton vallási forradalmat indított el Egyiptomban. Elvetette a régi isteneket, és helyettük Atont, a napkorongot imádta. Tutenhamon aztán a körülötte lévő főpapokkal megpróbálta visszaállítani a régi rendet. Ennek egyik lépcsőfoka volt, hogy a balzsamozók, nyilván a főpapok tanácsára, Tutanhamont Ozirisz, az alvilág isteneként akarták megjeleníteni – mondja Szalima Ikran professzor, aki teóriáját most publikálta egy francia nyelvű szakfolyóiratban.

Szerinte a merev pénisz (amely egyébként letörött és eltűnt a sír feltárása után) Ozirisz újjáéledő erejét idézi, a fekete folyadék azért került a múmiára, hogy a fáraó bőrszíne hasonlítson az istenéhez (akinek sötét bőre a termékeny földet jelképezte), a szívét pedig azért vették ki, mert az alvilág istenét testvére, Széth darabokra szakította, és a szívét külön temette el.

mumi

Tehát mindezek a szertartások arra szolgáltak, hogy az emberek azt higgyék: Tutanhamon volt az alvilág istene. Így aztán a vallási forradalmat visszacsinálók nyugodtan hivatkozhattak arra, hogy Ehnaton tévedett – véli a professzor. Szerinte erre utal az is, hogy a sírfestmények Oziriszként ábrázolják a gyerekfáraót, míg a többi sírban az uralkodót  “csak” átöleli az istenség.

Tutanhamon 10 évesen lett fáraó, Krisztus előtt 1333-ban, és 9 éven át uralkodott. 19 évesen halt meg, és vele együtt halt ki az ókori Egyiptom egyik legbefolyásosabb uralkodóháza, a 18. dinasztia. Őt Aj főpap követte a trónon, majd 4 év után a 26 évig uralkodó katonai parancsnok, Horemheb jött, aki aztán Ramszesznek, a 19. dinasztia megalapítójának adta át a trónt. Tutanhamon érintetlen sírját 1922-ben találta meg a Királyok Völgyében Howard Carter, mesés kincsekkel, így a több mint 10 kilós, lápisz lazulival és féldrágakövekkel diszített aranymaszkkal.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez