A szaúdi nők tehetnek a megerőszakolásukért – legalábbis a helyi közvélemény-kutatás szerint

Egy rendkívül megdöbbentő közvélemény-kutatásra került sor Szaúd-Arábiában: Kik a felelősek a nők megerőszakolásáért és a nemi erőszakos bűntények elkövetéséért? A válasz pedig majdnem egyhangú volt: maguk az arab nők.  Mindeközben John Kerry amerikai külügyminiszter a Szaúd-Arábiába tett látogatásaival igyekszik elérni a nők helyzetének javulását.

Az Abdul Aziz Nemzeti Párbeszéd Központ által végzett közvélemény kutatás szerint a férfiak 86,5 százaléka szerint a nők felelősek azért, ha őket szexuális zaklatás éri vagy megerőszakolják őket.

A problémaként azt jelölte meg a férfiak többsége, hogy szempilla spirált, és szemceruzát használnak a nők.
A megkérdezett férfiak szerint figyelmeztető táblákat kellene kihelyezni, valamint “vallási” oktatást kellene tartani a nőknek, hogy hogyan kerülhetik el a nemi erőszakot, vagy a zaklatást.

John Kerry az Egyesült Államok külügyminisztere, minden Szaúd-Arábiában tett látogatása alkalmával igyekszik hatni az ultra-konzervatív királyra, hogy biztosítsa a nők, más rasszhoz, valláshoz egyetemes jogait.
Kerry egy Rijadban tartott sajtótájékoztatón, ahol a szaúdi vallási rendőrség (Mutaweenek) gondos szűrése ellenére becsúszott egy olyan újságíró ki feltette a kérdést, hogy mi a véleménye az külügyminiszternek a nőknek az autóvezetéshez való jogához, Kerry a következőt mondta:

“A királlyal érintettük ezt a nemzetközi média érdeklődését is felkeltő témát. Az esélyegyenlőséget biztostani kell mindenki számára. Függetlenül, nemi, faji, vallási, hovatartozására”

Szaúd-Arábiában 2013-ban a királyi rendőrség statisztikái szerint, több mint három-ezerötszáz nemi erőszak ügyében indítottak nyomozást. Több mint ötszáz nőt tartanak eltűntként nyilván, ebből százhuszonkét külföldi állampolgárságú.
A nemi erőszak, és a molesztálások száma ennél jóval nagyobb mértéket ölt, de a szaúdi nők félve a retorzióktól nem mernek feljelentést tenni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez