A befektetők paradicsoma az Arab-félszigeten?

Az Egyesült Arab Emírségek komoly gazdasági növekedés elé néz 2014-ben: az üzleti körök körülbelül 14, 4 milliárd dollárnyi külföldi befektetésre számítanak. Ez többek között az Irán elleni szankciók feloldásának köszönhető, mivel a gazdasági kapcsolatok még szorosabbá fűződtek az Egyesült Arab Emírségek és Irán között. Ugyanakkor a monarchiában már megjelentek az aggódó hangok is: az ingatlanok rohamos drágulása könnyen egy pénzügyi lufi kialakulásához vezethet.

Tavaly a vártnál háromszor több, 12 milliárd dollárnyi közvetlen külföldi befektetés érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe. Idén 14,4 milliárd dollárnyi befektetésre számítunk. – mondta Dubajban Abdullah al-Szaleh gazdasági miniszterhelyettes, amikor bejelentették, hogy az éves nemzetközi befektetési konferencia április 8-án kezdődik Dubajban. 

“Az Arab Emírségek az egyik legvonzóbb piac a közvetlen külföldi befektetések számára.” – mondta Abdulla al-Sualeh, aki szerint a Perzsa-öböl menti monarchiát a következő két évben a tíz legvonzóbb befektetési célpont között fogják számon tartani.

Az előrejelzések alapján folytatódik a gyors gazdasági növekedés az Egyesült Arab Emírségekben, csakhogy elemzők szerint ennek a gerincét ebben az évben nem az olaj, hanem a kereskedelem, a logisztika, a turizmus és a kiskereskedelem adja. Az IMF arra számít, hogy az Egyesült Arab Emírségek GDP növekedése idén 3,9 százalék lesz a tavalyi 4 százalék után.

Al-Szaleh szerint az ország gazdasági növekedése nincs veszélyben az ingatlanpiacon kibontakozó buborék, vagyis a drasztikusan emelkedő árak miatt: “Aki attól tart, hogy buborék alakult ki a piacon, az lemarad a jó befektetési lehetőségről.”

Egyre többen tartanak egy olyan ingatlanpiaci buboréktól, mint amilyen a 2008-as pénzügyi válságot is előidézte. Az ingatlanok ára ebben az évben is 35-40 százalékkal emelkedik az országban. Dubajban azt tervezik, hogy a második vagy a harmadik negyedévben szigorítanak a szabályokon, hogy megakadályozzák az ingatlanpiaci spekulációkat. 

Közben az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke szokatlan kéréssel fordult a környező államokhoz és a világhoz: kérte a Teherán elleni szankciók végleges megszüntetését.

“Irán volt a legnagyobb kereskedelmi partnerünk, és egyben legjelentősebb szomszédunk. Az Egyesült Arab Emírségek magabiztos hangulatban kezdi az új évet, köszönhetően annak, hogy új korszak kezdődik az ország és Irán közötti kapcsolat történetében. A nemzetközi szankciók ellenére a társadalmi és a gazdasági szálak szorosak maradtak a két ország között.” – fejtette ki a gazdasági miniszterhelyettes.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez