Kötelező katonai szolgálat az Egyesült Arab Emírségekben

Az Egyesült Arab Emírségekben a kormány azt tervezi, hogy bevezeti az általános sorkötelezettséget minden tizennyolc és harminc év közötti fiatal férfi számára. Azonban a vitát nem is ez váltotta ki, hanem a Perzsa-öböl menti monarchia vezetőjének egy másik elképzelése: immáron a nők is vállalhatnának önkéntes katonai szolgálatot.

” A Nemzeti Szolgálat kötelező lesz minden férfi számára 18 és 30 év között. A nők számára önkéntes lesz.” – írta ki a Twitterre Shaikh Mohammad, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke. Majd egy későbbi bejegyzésében folytatta: ” Az egyetemi és főiskolai végzettségűek számára 9 hónap; akiknek pedig alacsonyabb képzettségük van, azoknak pedig 2 éves lesz a kötelező katonai szolgálat.

A miniszterelnök egy vasárnapi tanácskozás során jelentette ki, hogy a monarchiának szüksége van egy új hadkötelezettségi törvényre és ő teljes mértékben támogatni fogja annak bevezetését.Shaikh Mohammad szerint a katonai szolgálatnak köszönhetően sokkal lojálisabbak lesznek a fiatalok a hazájuk iránt. Megerősíti a szellemüket és egyéniségüket, s később hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

Saikh Mohammad ezzel együtt számos kedvezményben részesítené azokat a fiatalokat, akik sikeresen végigszolgálták az idejüket. Egyrészt egy külön társadalombiztosítási rendszer vezetne be számukra, amelyet hivatalosan a hadsereg költségvetéséből finanszíroznának. A leszerelt katonák előnybe részesülnének az állásinterjúkon, a munkahelyeken bónuszokat és különböző kedvezményeket kapnának, sőt akár magasabb lenne a fizetésük. Felmerült az az elképzelés is, hogy egyes munkahelyeket (főleg az állami és közigazgatási szektorban) csak egykori katonák tölthetnének be.

Felmentést a hadkötelezettség alól csak a testi és szellemi fogyatékkal élők, valamint a súlyos egészségügyi problémával küszködők kapnának. Felmerült az az egyiptomi elképzelés is, miszerint azok az emírségi férfiak, akiknek nincs fiútestvére vagy a szüleikről gondoskodnak, szintén mentesülnének a szolgálat alól.

Ugyanakkor az új törvény máris komoly vita tárgya lett nemcsak a kormányban, hanem a lakosság körében: sokan kifogásolják a női önkéntes szolgálatot. A vallástudósok máris figyelmeztették a miniszterelnököt, hogy az iszlám törvényei ellen való a női katonák létezése, még akkor is, ha nem fegyveres szolgálatot teljesítenek. A másik, hogy a nőket nem szabad a harcoktól és kiképzésektől “felforrósodott állapotban” lévő férfiak közelében elszállásolni, mert a fiatal katonákat  könnyen nemi erőszak elkövetelésére ingerelhetik t az egyenruhás lányok.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez