Mélyül az Öböl-menti országok integrációja: Épül a közös vasút

A Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) lassú, de biztos léptekkel halad egy szorosabb integráció felé: 2018-ra elkészül az első közös vasút, amelynek az érdekessége, hogy a tagállamok állampolgárai ezentúl szabadon utazhatnak a szervezeten belül, akárcsak az Európai Unióban.

Ebben az évben megkezdődött a 2170 kilométer hosszú vasútvonal kiépítése, amely összeköti a A Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamait, s előreláthatólag 2018-ra fog készül majd el. “Egy közös vasúthálózat létrehozása mindig felmerült a miniszteri csúcsokon, de ezúttal a Perzsa-öböl menti monarchia vezetői támogatták az elképzelést. Ezenfelül útlevél mentes lesz az utazás, ami azt jelenti, hogy a jövőben a tagállamok állampolgárainak elég lesz egy személyi igazolvány az utazáshoz. “ – jelentette ki Dr Abdullah Bel Haif Al Nuaimi, az Egyesült Arab Emírségek munkaügyi minisztere. 

A projektben mind a hat GCC tagállam részt vesz, mindenki a saját gazdaságához mérten támogatja a vasútvonal kiépítését. Omán és Szaúd-Arábia most fogott bele egy országos vasúthálózat kiépítésébe. Az Egyesült Arab Emírségek már 277 kilométert befejezett a tervezett 1200 kilométer hosszú, egész monarchiát lefedő Etihad vonalból. A második fázis 2016-ra, a harmadik fázis pedig 2017-re készül el. Ezt a vonalat kötik majd össze a szaúdi és az ománi vasútvonallal.

Az egész projekt 40 milliárd dirhamba kerül, de Al Nuaimi hozzáette, hogy óriási előnyökkel és profittal kecsegtet a most épülő vasútvonal: az összes nagyváros összeköti, olcsóbbá válik az energiahordozók és egyéb áruk szállítása, nem is beszélve arról, hogy eddig 150 nagyvállalat kerül majd be a GCC “gazdasági vérkeringésbe.” Azonban mind közül az útlevélmentes utazást emelte ki, amely jelentősen fellendítheti a turizmust a térségben. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez